Prije 231 godinu – Posljednja večera


Kad je Luj XVI. 21. januara 1793. godine izgubio glavu na giljotini, bio je samo “građanin Louis Capet”. Posljednji kralj “Ancien Régime”, stare države, proglašen je krivim za izdaju, šest dana ranije, na suđenju Nacionalne konvencije mlade Francuske Republike. 387 poslanika osudilo ga je na hitnu smrtnu kaznu, što je bilo 53 više od onih koji bi poštedjeli 38-godišnjeg svrgnutog monarha. Oktobra 1793. pod giljotinom je glavu izgubla i njegova supruga Marija Antoaneta, koja je svojom razmetljivošću čak i više od kralja doprinijela trulom sistemu na račun naroda.

Liberté, égalité, fraternité, (Sloboda, jednakost, bratstvo)

Dobre namjere Francuske revolucije, koja je započela jurišom na Bastilju 14. jula 1789. godine, uglavnom su izgubljene u brutalnosti prema onima koji su se zapravo, ili navodno, zalagali za prošli poredak. Više od 20.000 žena i muškaraca je pogubljeno. 

Možda u ovoj krvoločnosti nije izgledalo tako sablasno ukrašavati pribor za jelo slikom odrubljivanja glave monarhu. U to vrijeme nastao je veliki broj tanjira poput ovog na slici, koji potiče iz londonske “Muzejske kolekcije Sir Henry Wellcomea”. Da li su trebale odvratiti „neprijatelje revolucije“? Jesu li to bili pokušaj da se zabilježe užasi za potomstvo? Ili su to bili samo svojevrsni suveniri za ovaj kraljevski događaj, kao što se pehari i privjesci za ključeve sa portretom kraljevskog para danas izrađuju povodom kraljevskog vjenčanja, o tome se može samo nagađati. 

Ono što je sigurno, tanjir sa ovim motivom danas bi teško mogao bilo koga podstaći na apetit.

(welt)

(spagos)

Komentariši