Iz stare strane štampe: 1934. O snimanju filma “Braća po krvi – Bošnjaci”

U njemačkom časopisu “Mein Film” , Heft 459, iz 1934. godine objavljen je tekst pod naslovom: “Willy Eichberger -Romantische Filmreise”, “Willy Eischberger – Romantično filmsko putovanje”, o glumcu koji je igrao glavnu ulogu o već poznatom nam filmu “Blutsbrüder – Bosniaken”, “Braća po krvi – Bošnjaci”, ili “Bosnische Symphonie”, “Bosanska simfonija”, kako se filom zvao u Austriji..

Film o Bošnjacima koji nikad nije prikazan u Bosni i Hercegovini

U Evropi se 1934. godine pojavljuje film njemačkog režisera J. A. Hübler-Kahle. Film je bio jedan od prvih tonskih filmova u Evropi. A za nas je veoma važan zbog svog imena „Blutsbrüder Bosniaken“.
Film je u prevodu na naš jezik nosio ime „Braća po krvi, Bošnjaci“, a u Austriji je prikazivan pod nazivom „Bosniaken bosnische symfonie“ ili „Bošnjaci bosanska simfonija.“
Radi se o epkoj priči o ljubavi, časti, rivalstvu i pobratimstvu, zakonima patrijarhalne sredine i zakonima srca. Posebno je interesantno da je mjesto dešavanja radnje u filmu, Hercegovina i Stolac, gdje su snimane skoro sve vanjske scene filma. Film je tonski, dakle kao takav stoji relativno rano u povijesti tonskog filma. Sam film govori o ljubavi Mirka i lijepe Mare, te ljubomori Mirkovog pobratima Gojka, zaljubljenog u Maru.
Prema starim izvještajima sa njemačkog filmportala, film je punio ne samo dvorane u Trećem rajhu već i dvorane širom Evrope. Posebno je bio gledan u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Belgiji, i Francuskoj. Ne postoje podaci o prikazivanju ovog filma kod nas, jer je pripadao kinematografiji Trećeg rajha, te su ga tadašnje južnoslavenske vlasti strogo zabranile, i na taj način nisu dozvolili, da se prisjetimo našeg slavnog imena Bošnjak.

Braća po krvi – Bosanska simfonija“: Njemački film iz 1934. godine

Prema starim izvještajima sa njemačkog filmportala, film je punio dvorane širom Evrope. Posebno je bio gledan u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Češkoj. Ne postoje podaci o prikazivanju ovog filma kod nas, jer je pripadao kinematografiji Trećeg rajha.

U periodu do početka Drugog svjetskog rata na tlu Jugoslavije, pored mnogih inostranih filmova koji su djelimično snimani u Bosni i Hercegovini, realizovano je i nekoliko ostvarenja sa bosanskohercegovačkom tematikom. Poznata su dva nijema filma – „Vila od Neretve“ i „Kopač blaga od Blagaja.“

U Evropi se 1929. godine pojavljuje tonski film. Film njemačkog režisera J. A. Hübler-Kahle Blutsbrüder ( Bosniaken) iz 1935. godine epska je priča o ljubavi i časti, rivalstvu i pobratimstvu, zakonima patrijarhalne sredine i zakonima srca. Pojedine scene snimane su tokom 1934. godine u Sarajevu, Mostaru, Stocu kao i filmskim ateljeima u Berlinu. Film je tonski, dakle kao takav stoji relativno rano u povijesti tonskog filma.

Film je u prevodu na naš jezik nosio ime „Braća po krvi – Bosanska simfonija“, a u Austriji je prikazivan pod nazivom „Bosniaken – Bosnische symfonie“ (Bošnjaci – bosanska simfonija). Film je režirao najpoznatiji njemački režiser onog vremena J.A. Hübler-Kahla, sa najpoznatijim glumacima: Brigitte Horney, Carl Esmond i Attila Hörbiger. Za nas je posebno interesantno da je mjesto dešavanja radnje u filmu, Hercegovina i Stolac, gdje su snimane sve vanjske scene filma.

Prilozi: fotografije iz filma

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Komentariši