Tragom jedne fotografije – Titova (Glavna) ulica, Carina

Na facebook stranici BiH fotoenciklopedije Amir Ikanović je postavio jednu fotografiju uz koju je napisao: Sarajevo ili Mostar? I dodao:

-Fotografija je iz jedne kolekcije koju sam nabavio i većina slika je označena kao: Sarajevo ili Mostar, tako da mislim da se i ovdje radi o jednom od ta dva grada pošto nema nikakvog opisa za ovu sliku. A, ko zna, moguće da je i neko drugo mjesto.

Armn Džabirov se pozvao na screen iz jednog italijanskog vojnog filma iz 1943. godine:

-Mislim da je Mostar…ovo je isječak iz snimka iz 1943, a na Amirovoj fotografiji nema džamije Fatime-kadun, dok žena nosi feredžu, znači da je fotografija nastala u periodu između 1947-1952…

(opaska: Fatime kadun džamija je srušena 1947, a feredže su ukinite 1952.)

Uz ovaj komentar dodao je objašnjenje Amiru Ikanoviću:

-Kuća sa tvoje fotografije, sa desne strane, i stub pored nje odgovara ovome iz 1943, isto tako i zidić pored žene u feredži se vidi na obje fotke, kao i kuča iza njega i stub pored nje. Sa lijeve strane zid Higijenskog zavoda je isti kao i na ovome isječku iz 1943, džamije nema, ali odgovara zgrada iza nje…

(cca 1952. – 2022.)

Sve jasno, Titova (Glavna) ulica u Mostaru, lijevo je zidić ograda od Higijenskog zavoda, desno iza prekrivene žene je tzv. Šolina kuća, na mjestu gdje je dugo godina kasnije bio prazan plac i parking, a sada se tu nalazi hotel Pasha. Udubini, na sredini slike vidi se zgrada Biblioteke, na raskršću Glavne ulice i ulice Braće brkića (Razvitak)

(spagos)

Komentariši