Iz stare štampe: Četiri mostarska kluba, Novo doba, 1932. godine

U splitskim novinama “Novo Doba”, 27. augusta 1932. godine objavljen je poduži članak pod naslovom “Sportski Mostar”, u kojem se govori o četiri fudbalska kluba u Mostaru. U članku se spominju JSK, HSK Zrinjski, RSK Velež i SK Vardar, o njihovim počecima i njihovoj tadašnjoj aktuelnoj situaciji:

“Sportski Mostar,

Mostar, augusta,

Mostar je doista jak fudbalski centar. U njemu egzistiraju četiri solidna nogometna kluba, koji stalno rade i napreduju, jer imaju uslove za napredovanje. Nemaju finansijskih teškoća, a kako je “okrugli” predmet osvojio cijeli svijet, ni Mostar nije ostao medju zadnjima. Sva četiri kluba imaju dobre prve čete, zatim rezervne čete i podmladak. Pored toga još legije navijača, vatrenih i temperamentnih Hercegovaca. U Mostaru ima i jedno solidno, lijepo uređeno i ograđeno igralište Stadion J.S.K. koje je svojina “Jugoslovenskog Sportskog Kluba”. Pored toga i sportski klub “Vardar” ima svoje igralište.

Od četiri kluba najstariji je “Jugoslovenski Sportski Klub”skraćeno i uobičajeno nazvan “J.S.K”, koji je osnovan 1918. godine. Upravo on je produžio tradiciju negdašnjeg Građanskog sportskog kluba “Jugoslavija”, koji je postojao u Mostaru prije rata.

Glavni osnivači su bili braća gg. Edo i Bruno Novak, Josip Lajnweber, Slavko Jukić, Ćećo Spremo i drugi.

“Jugoslovenski Sportski Klub” od osnivanja do danas je odigrao otprilike 450 do 500 utakmica, od kojih nekoliko internacionalnih, čime se ne mogu pohvaliti svi provincijski klubovi. Tako je on igrao sa “Viktorijom” iz Plzna, sa “Moravskom Slavijom” iz Moravske Ostrave, sa “Austrijom” iz Beča i drugima. Osim toga od naših poznatih klubova igrao je sa BSK, sa Jugoslavijom i Jedinstvom iz Beograda, zatim Haškom i splitskim Hajdukom. Više puta je igrao utakmice sa sarajevskim klubovima, sa kojima je postizavao dobre rezultate, pa čak i zaslužnene pobjede. Tako je Saška pobijedio 1925. godine sa 3:1. Tada je Sašk bio u odličnoj formi i takmičio se za državno prvenstvo. Isto tako je ove godine izvojevao jednu sjajnu pobjedu, potpuno zasluženu, koja je u sportskim klubovima odjeknula senzacionalno. Na 31. jula o.g. igrao je u Mostaru utakmicu sa sarajevskom “Slavijom”, koju neki ove godine smatraju opasnim protivnikom i kandidatom za državno prvenstvo. Ta utakmica završena je sa potpuno zasluženom pobjedom J.S.K. sa 3:1 (prvo poluvrijeme 1:0 za J.S.K). Treba napomenuti da je toga dana “Slavija” gostovala sa kompletnom prvom četom.

“J.S.K. je za punih osam godina uzastopice odnosio prvenstvo Bosne i Hercegovine (provincije) i to od 1921 do 1927. godine, a zatim opet od 1931 do sada.

Klub ima sedam zadobivenih pokala. Godine 1928. proslavio je svečano desetogodišnjicu, a naredne godine slavi 15-godišnjicu. Dao je nekoliko dobrih igrača sarajevskim klubovima. Na čelu kluba stoji kao predsjednik g Veselin Šola, a članovi uprave su art. kapetan g. Boško Kovačević, gg. Risto Tuta, Jovo Oborina, Ranko Čereković i Ljubo Vukojević. Odlični igrači su Kučinović, Matić i golman Semiz. Posljednji će imati sigurnu lijepu sportsku budućnost.

Drugi klub po starini je Hrvatski Sportski klub “Zrinjski”, koji je osnovan 1920. godine. Osnovao ga je pok. Ivan Kvesić, zatim gg. Nikola Rimac, Milivoje Smoljan i Ivan Hlubna. Klub je tada počeo vrlo skromno. Pošto nije imao para ni prostorija bio je stalno pod jednom smokvom i tako, poslije 3 godine napornog rada osvoji prvenstvo Mostara. Odigrao je oko 300 utakmica sa našim i stranim klubovima. Ima oko 100 podupirujućih i 50 izvršujućih članova. Nedavno prije mjesec dana održana je skupština na kojoj je za predsjednika izabran g. Drago Doko, prokurista Prve Hrvatske Štedionice. Najbolji igrači u klubu si Đorđe Simić “Amerikanac”, Komljenović,.Buhač, Nuić i Vlak. Klub finansijski solidno stoji i napreduje u svakom pogledu.

Treći po starini je Radnički sportski klub “Velež”, koji je osnovan 25. juna 1922. god. Kada je sazvata 1. osnivačka skupština za Zapadnim logorom, na kojoj je udaren temelj ovog kluba. Primljena su tada pravila i dato ime klubu Radnički Sportski Klub “Velež”, a izabran je ovaj upravni odbor: Predsjednik Jovo Lojpur, podpredsjednik Anđelko Vlaho, tajnik I: Jovo Antonić, tajnik II: Ljubo Basta, odbornici: Cvetković, Beltram, Pavić, Tepšić, Zrimšek; kapetan čete: Radi Lazar, zamjenik: Ranko Slipičević. Pošto se predsjednik kasnije zahvalio, izabran je Anđelko Vlaho za predsjednika, a u odbor kooptirani Janjoš Boro i Dabić Ljubo.

Kroz 6 godina opstanka, ovaj klub je odigrao bezbroj utamica i stalno učestvovao u takmičenju za prvaka mostarske župe. Dolazilo je uvijek na drugo ili treće mjesto. Priredio je nekoliko vrlo uspjršnih zabava u Radničkom Domu i u sali “Hrvoja”.

Godine 1928. na kratko vrijeme prekinut je rad. Koncem 1928. neki mladji radnici željeznićke radione pokrenuli su pitanje obnove rada u “Veležu” i sazvana je u bašti “Pariza” skupština na kojoj je pala odluka, da se rad odmah obnovi i izabrana je privremena uprava i to: predsjednik Dabić Ilija, potpredsjednik Bašić Ilija, tajnik I: Dragić Stjepan, tajnik II: Kovačević Damjan, blagajnik: Pinjuh Pero, odbornici Brkić Pavo i Rundo Ljubomir.

Pristupilo se upisu članova i skoro svi radnici željezničke radione pristupili su u članstvo. Od tada bilježi “Velež” najuspjeliji period rada i iz dana u dan napreduje. U takmičenju za prvaka Mostara za god. 1928 – 29 i 1929 – 30, ostaje prvak mostarske župe. U sali hotela “Neretva” iznajmljuje prostorije i svake zime drži stalno plesove, gdje omladina nalazi zabave i razonode, a oko sebe okuplja sve mlade radnike u Mostaru.

Od 1931. god. do danas “Velež” imade jednu od najagilnijih uprava, na čelu sa pretsjednikom i osnivačem kluba g. Lazarom Radićem i sprema se da proslavi 10. godišnjicu osnivanja kluba. Klub ima preko 200 svojih stalnih članova i bezbroj prijatelja i simpatizera, te su njegove utakmice dobro posjećene. U finansijskom pogledu stoji odlično a imade veoma dobro uigranu momčad I. Čete i podmladak. Njegova uprava vodi se mišlju da osim nogometa zavede i druge grane sporta, kao atletiku i druge tjelovježbe a time želi podignuti kulturno i sportski oronuli duh medju radnicima.

Ove godine “Veležova” nogometna ćeta izgubiti će svoje odlične igrače, koji odlaze u vojsku, ali će ih nadoknaditi mladim radnicima i time taj gubitak gledati nadoknaditi.

Najmlađi mostarski sportskimklub je Sportski Klub “Vardar”.

Osnovan je, upravo obnovljen je, 1931. godine. Osnovan je na bazi sportskog kluba “Jadran” koji je opet bio nasljednik negdašnjeg Srpskog Sportskog Kluba “Vardar”.

Ovaj klub potred nogometne ima lakoatletsku i zabavnu sekciju, a u toku je osnivanje teniske i hazena sekcije. Ima 52 verificirana igrača i 214 članova. Prvak Hercegovine bio je 1925. godine. Ima prvu četu, rezervu i podmladak te svoje privremeno igralište. Predsjednik kluba je artiljerijski pukovnik g. Čedomir R. Kopčinić, a sekretar g. Milan Miljak, čin. željezničke sekcije. Ovaj mladi klub veoma aktivno učestvuje u sportskom životu Mostara.

Kao što se vidi iz svega, Mostar ima lijepi broj nogometaša, koji vrlo aktivno i agilno rade. Ovo nekoliko redaka neka posluži upoznavanju i zbliženju mostsrskog i splitskog sporta, jer postoje sve osnove i uslovi za usku vezu, prijateljski odnos i česte sportske posjete izmedju sportskog Splita i sportskog Mostara.

Prilog: Mostar, 1932. i FK Velež 1933.

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Komentariši