Povratak tradiciji – 29. Tradicionalni fudbalski turnir ’’FK Velež – 14. Februar’’

Historijat Februarskog turnira

Fudbalski turnir u Mostaru, poznatiji kao „Februarski turnir“, održan je prvi put 1965. godine u organizaciji Grada Mostara i FK Velež. Turnir je organiziran u čast 20-godišnjice oslobođenja Mostara, 14. februara 1945. godine. U Drugom svjetskom ratu gotovo svi članovi i simpatizeri Veleža od prvog dana su se uključili u borbu protiv fašizma, okupatora i njegovih domaćih pomagača, a kraj rata nije dočekalo njih 77, koji su položili život za slobodu domovine. Među njima je devet fudbalera proglašeno narodnim herojima, od kojih je osam poginulo, a samo je jedan ostao živ – Mehmed Trbonja.

Turnir je imao ukupno 28 izdanja i vremenom postao priznat kao jedan od najrenomiranijih fudbalskih turnira u ovom dijelu Evrope kroz kojeg su naš Grad i Klub imali priliku ugostiti neke od najpoznatijih evropskih ekipa svog vremena ali i renomirane fudbalske reprezentacije. Tako izdvajamo: mađarski Honved, MTK, Vašaš i Ujpešt Doža, austrijski Rapid i Šturm, čehoslovačka Slavija, rumunski Bakau, istočnonjemački Magdeburg, švajcarski Lucern, iranski Tadž, sovjetske ekipe Lokomotive iz Moskve i Dinama iz Tbilisija. Kako smo naveli, čak su i renomirane fudbalske reprezentacije učestvovale na turniru – SSSR-a i Poljske.

Poljaci su 1974. godine na turnir doputovali sa možda najtalentovanijom generacijom u svojoj istoriji – Šmudla, Kasperčak, Lato, Šarmah i drugovi su samo pola godine kasnije osvojili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a 1976. godine u Montrealu postali olimpijski pobjednici. Ali su u finalu Februarskog turnira naišli na izuzetno raspoloženog domaćina, koji ih je golovima Vahida Halilhodžića, Duška Bajevića i Franje Vladića deklasirao sa 3:0.

Napadač Veleža, “Princ sa Neretve”Dušan Duško Bajević je sa 22 gola najbolji strijelac turnira. Rekordnu pobjedu ostvario je FK Velež 9. februara 1980. godine protiv Dinama – 9:2. Interesantno je da su Blaž Slišković i Vladimir Skočajić bili četvorostruki strijelci.

Dio tradicije bila je i kiša koja je gotovo uvijek padala za vrijeme odigravanja turnira.

Povratak tradiciji!

Komentariši