Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas – Kip slobode

Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom – čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.

Kip slobode, New York, SAD
Kip slobode, koga pozdravlja grupa mornara 1920. godine, bio je poklon Francuske Americi krajem 19. vijeka. Francuski kipar Frederic-Auguste Bartholdi kreirao je 93-metarsku statuu od kovanog bakra, postavljenu na ostrvu Liberty. Svoju karakterističnu zelenu nijansu duguje suncu i kiši, koje su oksidirale nekada sjajni bakar.

Kip slobode, New York, SAD
Samo nekoliko njujorških atrakcija je toliko popularno kao Kip slobode. Svake godine ga posjeti oko četiri miliona posjetilaca. Novi muzej na ostrvu Liberti, koji je otvoren 2019. godine, omogućava turistima da dublje uđu u istoriju ovog simboličnog spomenika. U pravilu, moguće je posjetiti i vidikovac, koji se nalazi u kruni kipa.msn)

(spagos)

Komentariši