Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas – Times Square, New York

Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom – čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.

Times Square, New York, Sjedinjene Američke Države
Još 1880-ih, Times Square, tada nazvan Longacre Square, bio je prilično prazan trg sa nekoliko kuća. Sve se to promijenilo 1904. godine, kada su novine New York Times podigle ogromnu zgradu za svoje novo sjedište, a područje je preimenovano u Times Square. Tokom 1920-ih, Zapadna 42. ulica postala je terminal za nove podzemne i autobuske rute, učvršćujući poziciju trga kao centra grada.

Times Square, New York, Sjedinjene Američke Države
Reputacija kvarta je opala 1960-ih i 1970-ih kada se Times Square povezivao s kriminalom i zabavom za odrasle. U stvari, do kasnih 1970-ih imala je najviše prijava za kriminal u gradu. Od 1980-ih, mnogo novca i sredstava uloženo je u projekte rehabilitacije. Times Square je sada poznat po svojim sjajnim bilbordima i neonskim svjetlima. Turisti ga obožavaju i to je jedna od najpoznatijih atrakcija New Yorka.

(msn)

(spagos)

Komentariši