Iz starog Mostara: Bakropis Starog mosta iz 1921/22. godine…

Iz starog Mostara: Bakropis Starog mosta iz 1921/22. godine…

Fotografija bakropisa Starog mosta u Mostaru, urađenog 1921./22. godine, nalazi se na brojnim stranicama na internetu. O samom bakrorezu više u nekoliko narednih redaka:
Originalni naziv umjetničkog djela je “The Narenta Bridge, Mostar, Yugoslavia#, a autor je bio Philip Harris Giddens
Philip Harris Giddens je bio američki arhitekt i bakropisac, a u toku svoje karijere imao izložbe u “Royal academy of arts” London, “The Metropolitan Museum u New Yorku,”Chicago Art Institute” u Chicagu i dr…

Dimenzije bakroreza su 9 1/8 x 13 inča, (23x33cm).

Gidedens je tokom Prvog svjetskog rata boravio na frontu u Evropi, gdje je takođe dolazio više puta i nakon završetla rata. Pretpostavka je da je tokom jednog od tih putovanja boravio u Mostaru, gdje je uradio bakropis Starog mosta.

(Clomubusmuseum)

Philip Harris Giddens (1898.-1974.) bio je istaknuti američki umjetnik i grafičar. Briljantnu tehniku​bakropisa prilagodio je portretu. Direktor Kolumbovog muzeja pozdravio ga je kao “velikog džentlmena, vrhunskog umjetnika i arhitektu”. Rođen je u Cuthbertu, Georgia, 15. oktobra 1898. godine u porodici James Milton Giddens i Haidee Asher Giddens. Njegov otac je rođen u Talbottonu, Georgia. Porodica se preselila u Columbus 1901. Završio je srednju školu Columbus 1916. godine i 1920. godine na Tehnološkoj školi Georgia School of Technology sa diplomom iz arhitekture. Dok je bio na Georgia Techu, bio je član Tech Marionettes, dramskog pozorišnog kluba, kao i kluba veselja. Tamo je bio poznat kao Dizzy. Filip se prijavio u Prvi svjetski rat 30. septembra 1918. godine sa 19 godina kao redov. U vrijeme njegovog angažmana, njegova Columbus adresa je bila 1300 2nd Avenue. Više puta se vraćao u Evropu nakon rata. U njegovoj prijavi za pasoš iz 1921. godine navedeno je njegovo zanimanje kao arhitekta, a odlazi u Francusku da studira arhitekturu kao saradnik američke terenske službe. Ponovo se prijavio u Drugom svjetskom ratu u američke inženjere koji su dizajnirali kamuflažu, postajući major. Njegovi radovi su između ostalih izlagani na Kraljevskoj akademiji u Londonu, Metropolitan muzeju u Njujorku i Čikaškom institutu za umjetnost. Imao je studije u New Yorku i Palm Bieachu. Umro je 19. marta 1974. u Miamiju na Floridi u 75. godini i sahranjen je na groblju Crown Hill u Albanyju, Georgja.

(wikipedia)

priredili Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Komentariši