Iz stare štampe: Proslava praznika Hanuka u Mostaru 1920. godine

U časopisu “Židov”, od 1. januara 1920. godine, objavljen je kratki članak o proslavi jevrejskog praznika Hanuka u Mostaru

“Hanuka svečanost u Mostaru.

Na 17 pr. mj. Proslavilo je omladinsko mostarsko društvo “Kadima” na lep način ovaj spomen-dan židovskog herojstva.

Omladinsko se društvo veoma rado odazvalo srdačnom pozivu obitelji D. Koena, da kod nje proslavi makebejsku svečanost.

Sakupljenim progovori g. Oskar Rosenfeld prikazavši ukratko historijsku pozadinu te svečanosti i potaknuvši sakupljene na odlučan rad za cijonističku ideju. Gdja. Mirjam Koen recituje iza toga veoma lepu, Rosenfeldovu pesmu “Hanuka svečice” našto sakupljeni oduševljeno otpjevaše “Hatikvu”, a kućedomaćica uz običajni ritual zapali svečice. Na to prosledi ugodna kućna zabava.”

Hanuka (hebrejski:חֲנֻכָּה, tiberijski: Ḥănukkāh), također poznat kao Festival svjetla, je osmodnevni židovskih praznik. Slavi se tokom osam noći koje započinju 25. kisleva po židovskom kalendaru – a što u gregorijanskom kalendaru može pasti od kraja novembra do kraja decembra.

Tim se praznikom spominje događaj iz 164. pne. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Seleukidski kralj Antioh IV. Epifan, je bio zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

S tim događajem povezana je legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz sedmicu Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake “hanukije” i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka. (sh.wikipedia)

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Komentariši