Iz stare štampe: Pomoć putem Crvenog križa, 1919.

U časopisu “The Bridgeport times and evening farmer”, dana 2. maja 1919. godine objavljen je slijedeći tekst:

Mostar, Hercegovina, 2. maj – Sve bolnice u Hercegovini i Bosni, koje su pune bolesnih i ranjenih vojnika vraćenih iz Austrije, kao i mnogih civila koji pate od tifusa i drugih bolesti, primile su pomoć od Američkog Crvenog križa, koji je pored slanja nekoliko liječnika i medicinskih sestara, poslao i veliku količinu lijekova i odjeće.

Misija Crvenog križa, kojega vodi kapetan F. C. Thwaits iz Milwaukeeja, Wis., ima pomoćne stanice u Dubrovniku, Splitu, Sarajevu, Mostaru i drugim mjestima. Najviše pozornosti pridaju odijevanju siromašnih, brinu se za bolesne te popravljaju higijenske i sanitarne metode s posebnim naglaskom na prevenciji tifusa. Također, usko surađuju s Američkim ženskim uredom za hranu koji snabdijeva brašno i masnoće siromašnima”.

(prevod:Tibor Vrančić)

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antante i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata od 28. jula 1914. do 11. novembra 1918. Posljedice rata bile su, između ostalih, i više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona mrtvih vojnika i civila, zbog čega je to jedan od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj istoriji, kao i značajna razaranja država i njihovih privrednih sistema, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera. Stoga je nekada nazivan Veliki rat, ili Rat koji će okončati sve ratove. Oko 60 miliona europskih vojnika bilo je mobilizirano u ratu od 1914. do 1918. godine.Čak šest mjeseci nakon okončanja rata, u Mostar su pristizali i boravili bolesni i ranjeni vojnici, kako je to opisano u gornjem tekstu, a pomoć im je pristizala od američkog Crvenog krsta.

Većinu čuvene Četvrte BH pukovnije u Prvom svjetskom ratu činili su vojnici iz Hercegovine, a u austrougarskoj vojnoj i drugoj dokumentaciji nazivani su jedinstvenim imenom „Bošnjaci.” Ova je pukovnija bila jedna od najodlikovanijih dijelova austrougarske vojske. U njenu čast austrijski vojni glazbenik Eduard Wagnes skladao je 1895. godine vojni marš imena Die Bosniaken kommen (Bošnjaci dolaze), a vojni arhivi Beča bilježe mnoga imena odlikovanih vojnika katolika i muslimana. Među ostalima, u ovoj je pukovniji služio (i u borbama s Talijanima bio ranjen) i Husaga Ćišić, poslijeratni gradonačelnik Mostara.

Fotografija: Lučki most, 1919. godine

priredili: Tibor Vrančić/Armin Džabirov/Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Komentariši