Iz stare štampe: Nemiri nakon dvostrukog ubistva, 1914. godine

U novinama “The Day Book” iz Chicaga, dana 30. juna 1914. godine objavljen je slijedeći tekst:

Budimpešta, Mađarska, 30.jun – Prema izvještajima, više od 200 osoba je ubijeno ili ranjeno u Mostaru u Hercegovini, u očajničkim borbama između Srba i muslimana i Hrvata koje su izbile nakon atentata na prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu.

Telegrami iz desetak drugih gradova i sela širom Bosne izvještavaju o izbijanju sukoba između muslimana koji odobravaju austrijsku dominaciju i Srba, koji je preziru. Koliko ozbiljni su bili sukobi nismo uspjeli doznati, ali se vjeruje da će ih još stotine nastradati prije nego sukob muslimana i Srba prestane.

Specijalni dopisnik budapeštanskog Hirlapa iz Mostara javlja da su muslimai i Hrvati napali srpsku četvrt u Mostaru, noseći zastave i natpise „Smrt Srbima ubojicama.” Kad je rulja stigla na rub srpskog naselja, grupe mladih Srba su im se suprotstavile i borba je otpočela. U skoro svakoj uličici su se vodil sukobi. Vremenom su Srbi nadjačali rulju i muslimani su odbačeni nazad, međutim, uskoro se oglasio alarm i iz skoro svih kvartova grada su pristigle nove horde Hrvata i muslimana koje su se uključile u sukob. Ljudi su satima padali na obje sukobljene strane.

Sredinom bitke koja se vodila od kuće do kuće, zapaljene su neke srpske kuće. Nemoguće je požare bilo gasiti, pa je ubrzo počela goriti skoro cijela četvrt. Računa se da je nastradalo 200, što mrtvih što ranjenih, tijekom sukoba”.

(prevod: Tibor Vrančić)

Ovi događaji su kasnije bili tema mnogih naučnih radova i publikacija, a na neki način su bili i uvod u Prvi svjetski rat u našim krajevima.

Fotografija: Mostar, panorama, Albert Khan 1912. godine

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago/Armin Džabirov

(NovaSloboda.ba)

Komentariši