Iz stare strane štampe: Stari most u igranom filmu iz 1916

U mađarskim novinama Szinhazi ellet iz 1916. godine objavljen je tekst o filmu Szulamit, koji je bio prvi igrani film ikada snimljen u BiH, i u Mostaru.

Prvi igrani film na području BiH snimljen je u Mostaru 1916. godine. Riječ je o mađarskoj melodrami ”Szulamit” koja govori o srednjovjekovnoj djevojčici. U filmu Eugena Illesa, njemačkog redatelja i pisca mađarskog porijekla, djevojka Szulamit se izgubi u planinama i pada u bunar. Spasi je ratnik Abšalom pa se dvoje mladih zaljube. Iako Junak obeća oženiti djevojku, zbog tadašnjih sukoba i borbom za prevlasti priča će se zakomplicirati. O svemu više u tekstu objavljenom u mađarskoj štampi, 1916. godine

“Jedna od najljepših uspomena svakog posjetitelja kazališta je Szulamit. Jedan od najvještijih kazališnih redatelja, Albert Kővessy, otkrio je u to vrijeme ovu veličanstvenu predstavu i prvi put je predstavio u svom Óbudi kazalištu. Prošlo je samo nekoliko dana, a cijela Budimpešta je išla u Óbudi kazalište. Komad je odjednom osvojio slavu najvećih hitova, ubrzo je iz Budimpešte osvojio cijelu zemlju. Direktori svih kazališta u zemlji odradili su svoju sezonu s ovim komadom. Pjesma o divljoj mački i zdencu pjevala se u cijeloj zemlji, a Szulamit se godinama nastavila prikazivati. Sada je predstava doživjela i zanimljivu filmsku ekranizaciju, dramatičnu priču o Szulamit. S ovom smo idejom kolumbovski zaključili: kako prirodno, kako samo po sebi razumljivo! Napokon, mogao sam se i ja sjetiti ovoga.

Budući da je sazrijela javna svijest, morao je doći snrki vješt i duhovit čovjek koji će im dati život. A ideja snimanja Szulamita toliko je utjelovljena da je film do posljednje scene u potpunosti završen i čeka projekciju sa svim naznakama velikog uspjeha za zemlju. Kinoriport, ova američka genijalna, agilna i poduzetnička tvrtka, napravila je Szulamit. U svojim skladištima već se sakupilo mnogo metara duge filmske trake koje će očarati stotine tisuća gledatelja ispred kino platna, i ispričati priču kako je Absolon upoznao južnohebrejskog vojnika, prelijepu Szulamit, kako je prekršio svoju odanost, kako je uzeo Abigail vatrenih očiju te da je prokletstvo divlje mačke i zdenca ispunjeno kod njezine djece i kako je velika tragedija izludila nesretnu, napuštenu Szulamit. Postoje vrlo zanimljivi detalji o rođenju filma Szulamit. Ovi zanimljivi detalji su nezaobilazni bez osobe genijalnog mađarskog filmskog redatelja Jenőa Illésa. Illésa je rat doveo kući u Budimpeštu. Poput toliko mađarskih talenata, i on je prije nekoliko godina otišao u inozemstvo kako bi nastavio karijeru, a u Berlinu je ubrzo postao jedno od najistaknutijih imena u toj profesiji. Njegova bogata domišljatost i uporan organizatorski duh pružili su mu najljepšu poziciju na cijelom europskom filmskom tržištu. Rat je mađarskog državljanina doveo kući u Budimpeštu kao vojnu osobu. U slobodno vrijeme ovdje je neprestano planirao, razmišljao, radio i čitav niz velikih uspjeha mu je pošao ruci. Szulamit je devedeset i osmi film ovog neumornog i izvrsnog redatelja. (Sada radi na devedeset devetom, a njegov stoti film bit će Ivan vitezu). S dopuštenjem vojnog zapovjedništva odveo je ugovorenu filmsku ekipu Kinoriporta u Mostar. Tamo je, u vrućem i tropskom ozračju južnih stijena, i snimio film koji nije snimljen u podnožju palmi i dasaka kulisa, već u okruženju koje je stvorilo potpunu iluziju.

To je, inače, za izvrsnog redatelja uvijek bila velika vrlina. Krov tornja, strma stijena, stup željezničkog mosta, zapaljena kuća, paluba broda koji tone, šišteća lokomotiva, bijesni lavovi, pomični krov dizala, pa čak i rovovi kako bi filmu obogatili temu. Jenő Illés je također otkrio i najprikladniji lik. Snimio je Ernu Morenu, Weixlera, Lotte Neumann, Molly Nessely, Leontine Kühn i još stotinu drugih, koji su tada bili svjetska imena filma. Ipak je otkrio novu filmsku zvijezdu. Ulogu Szulamit tumači Lenkeffy Ica. Svi je poznaju kao savršenu ljepoticu s pozornice operete. Ali sada se ispostavlja da je film prava scena šarmantne plavokose žene umjetnice. Ima prekrasno filmsko lice, sjajno blistavu scenu na snimkama. Posve smo sigurni da je s filmom Szulamit vrlo velik filmski talent započeo svoju obećavajuću vrtoglavu karijeru. Drugu glavnu žensku ulogu, Abigil, glumi Alisz Serák, umjetnica iz kazališta Komedija. Također je poseban filmski fenomen. Njena zanimljiva i upečatljiva ljepota samo će povećati tabor njenih promatrača, a njezina izvrsna igra istovremeno će skrenuti pozornost filmskih producenata. Muške uloge također su u izvrsnim rukama. Absolona glumi Dezső Kertész, nadareni mladi glumac koji je već postigao uspjeh na sceni. Ova uloga veliki je korak u rastu njegove reputacije. Béla Bátori, Monaohina izvrsna osobnost, imat će sličan uspjeh.

Dakle, film Szulamit je gotov, svaki mali detalj je obrađen. Za svaki novi film kažu da je dosad najbolji najbolji mađarski film. Ali o ovome oni to ne govore. Oni to znaju. Film Szulamit do sada je prikazan kino producentima. No, poplava zanosa i bezgranične pohvale koja je tog dana prošla kroz filmski svijet kao rezultat privatne premijere sugerira siguran i čvrst zaključak da će film Szulamit postati daleko najveći uspjeh za dugo vremena pred očima stotina tisuća filmskih posjetitelja.

(prevod: Tibor Vrančić)

Film traje 44 minute, prikazan je na Mostar film festivalu 2016. godine u povodu 100 godina os snimanja filma. Film se može pogledati na linku:

link:https://www.youtube.com/watch?v=OFtyZ86cooA

prilog: slika iz filma

priredili: Tibor Vrančić, Smail Špago, Armin Džabirov

(NovaSloboda.ba)

1 komentar

Komentariši