Plan grada Mostara između 1913. – 1916. – Trgovačka akademija i Komanda korpusa

10 Trgovačka akademija i Komanda korpusa – Kao što vidimo na ovoj karti cijeli kompleks zemljišta od Fesslerove vile (danas Rektorat) na Rondou pa sve do Gimnazije bilo je predviđeno za gradnju kompleksa Trgovačke akademije (Handelsakademie). U vrijeme maturalnih ispita u Gimnaziji u Mostaru, koje je nadzirao tadašnji nadzornik srednjih zavoda g. Martin Beđanić (inače prvi direktor Gimnazije iz 1893.), gradonačlnik Mujaga Komadina pozvao je njega, g. Vojislava Šolu i Nikolu Smoljana na sastanak kojim povodom se rodila ideja o osnivanju jedne trgovačke akademije. Na sjednici gradskog vijeća iz 1913. g. objavljeno je da je stigla dozvola za gradnju prve polovine Trgovačke akademije na tom prostoru. Donesena je također odluka da će Gradsko vijeće ustupiti ½ zemljišta za potrebe izgradnje kao i svotu od 8.000 kruna godišnje. Plan je bio da se ta škola otvori već sljedeće školske godine s tim da bi Grad ustupio objekte gdje bi se predavanja obavljala do izgradnje Akademije. Detaljnijih podataka o tome nemamo. Kako je došlo do izmjene plana u korist gradnje vila i stambenih kuća – nepoznato nam je. – nepoznato nam je.

U pravcu juga, od objekta Trgovačke akademije, paralelno sa Bulevarom, i tresom željezničke pruge, ovim planom je bila predviđena gradnja Komande korpusa. Zbog izbijanja Prvog svjetskog rata, sve je ostalo u sferi planiranja.

Došli smo u posjed digitalno skenirane karte – plana grada Mostara iz perioda 1913. – 1916. godine, iz Arhiva Bosne i Hercegovine , a koju nam je velikodušno ustupio g. Srećko Ignjatović. Analizirajući je, naišli smo na dosta zanimljivih detalja koje ćemo u nastavcima ovdje na fb stranici CIDOM pokušati donijeti široj javnosti.

(Džabirov, Vrančić, Špago) (Cidom Mostar/BiH fotoenciklopedija)

Komentariši