U Mostaru 1890. – 1891. godine – Most na Musali

02 Most na Musali je izgrađen 1882. godine. Čelični most je tada dobio ime Most cara i kralja Franje Josipa I a kroz istoriju, uz promjenu vlasti, i ime mosta se mijenjalo. Tako se od 1918. godine do 1941. godine naziva Most kralja Petra I Oslobodioca a od 1941. do 1945. godine nosio je ime kralja Zvonimira, dok od 1945. godine nosi naziv Most maršala Tita.U novije vrijeme sve više se koristi naziv Most Musala. Prvoizgrađeni most je bio dug 94 metra, stajao je na 6 ozidanih stubova od tesanog kamena. Imao je veliki otvor od 35 metara i četiri mala otvora od po 8 metara. Rekonstrukcija mosta iz 1888. godine omogućila je da se preko mosta provede glavna vodovodna cijev na lijevu obalu Neretve, preko novoizgrađenih betonskih nosača, ispod čelične konstrukcije mosta.

U februaru 1935. godine započela je izgradnja armirano-betonskog mosta, umjesto željeznog, a njegov projektant je bio inžinjer Branko Žeželj. Novi most je svečano otvoren 7. jula 1936. godine.

Za vrijeme rata devedesetih godina srušen je u noći između 29. i 30. maja 1992. godine. Obnova mosta je završena u periodu između novembra 1999. i novembra 2000. godine.

“Centar za informaciju u dokumentaciju Mostar – Cidom” i facebook grupa “Bosna i Hercegovina- fotoenciklopedija” došli su u posjed vrlo vrijednih fotografija grada Mostara iz 1890. – 1891. godine.

U narednom periodu ćemo krenuti u poglede na grad Mostar iz tog perioda, uz kratke osvrte na objekte koji se vide na slici, a služeći se našom dosadašnje prikupljenom dokumentacijom i literaturom.

Na osnovu stanja, postojanja ili nepostojanja nekih objekata, sa sigurnošću se može utvrditi da se radi o zimskom periodu između 1890. i 1891. godine.

Radi se o četiri fotografije – panorame koje prikazuju Mostar, pretežno na lijevoj obali rijeke Neretve, počevši sa sjevera, od Sjevernog logora, pa do juga i naselja Luka, s tim da se donja tačka ove mahale, Šarića džamija, ne vidi na ovim fotografijama.

Na ove četiri fotografije pogled smo zaustavili na 33 objekta ili područja, i uz zaokruženi pogled na slici, dali kratki opis onoga što se vidi na fotografiji.

(Cidom Mostar/BiH fotoenciklopedija)

(Džabirov, Vrančić, Špago)

Komentariši