150 godina Yellowstonea

Nacionalni park Yellowstone u Sjedinjenim Državama je 1.marta 1872 godine proglađen prvim nacionalnim parkom na svijetu. Ovo područje je očaravajući svijet sa prekrasnim pejzažima, brojnim različitim životinjskim vrstama i fascinantnim prirodnim fenomenima.

U prilogu, serija fotografija povodom 150. godišnjice Nacionalnog parka Yellowstone.

Čuveni kanjon Yellowstone dubok je između 250 i 400 metara i proteže se na dužini od 32 kilometra. Obojen je u različitim bojama, a tipične boje su žuta, narandžasta, pa do crvene boje.

Sinter terase u Mammoth Hot Springsu djelimično su obojene termofilnim bakterijama. Topla voda teče preko sedrenih terasa Mammoth Hot Springsa. Posjetioci mogu doživjeti ovaj prirodni spektakl izbliza.

Jedan od najvećih termalnih izvora na svijetu, čije veličanstvene boje i mistična aura svake godine privlače bezbroj ljudi: Veliki prizmatični izvor. Ogromne količine vode izviru iz izvora svake minute. Veličine 75 × 91 metar i približno 49 metara dubine, najveći je topli izvor u Sjedinjenim Državama i treći po veličini te vrste na Zemlji. Ne preporučuje se previše se približavati izvoru, jer iz njega izlazi topla voda temperature oko 71 °C.

Bizoni žive u krdima koji slobodno lutaju u Nacionalnom parku Yellowstone. Navikli su se na ljude i ne boje ih se. Šetaju cestama bez straha.

Nacionalni park Yellowstone ima više od 10.000 geotermalnih izvora i oko 300 gejzira.

Duboke klisure i vodopadi koji oduzimaju dah, čine Nacionalni park Yellowstone jedinstvenim prirodnim područjem.

Nacionalni park Yellowstone je UNESCO-ova svjetska baština od 1978. godine. Osim čarobnih pejzaža, u parku se nalazi i veliki broj različitih životinja. Ovdje možete naći i na medvjede, a na slici se vidi i jedan divlji živi kojot u nacionalnom parku.

Magično prelijepo: Morning Glory Pool je vrelo u bazenu Gornjeg gejzira Nacionalnog parka Yellowstone. Old Faithful jedan je od najpoznatijih gejzira na zemlji i najprepoznatljivija znamenitost Nacionalnog parka Yellowstone.

Svake godine milioni posjetilaca dolaze da posmatraju vodeni stub visok 30 metara.

Tirkizna rijeka Yellowstone teče kroz Veliki kanjon Yellowstonea.

Parkirališta su prepuna automobila i kamp-prikolica. Nacionalni park Yellowstone je popularna ljetna destinacija.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši