Seks ikona i špijun, mit o Mata Hari

Prije 105 godina, lijepa hramska plesačica Mata Hari je u Parizu uhapšena kao njemački agent i osuđena na smrt.

Ona je bila seks ikona svog vremena: Mata Hari je kao prelijepa indijska hramska plesačica početkom 20. stoljeća zavrtila glavom mnogim muškaracima svojim slobodnim i otkrivenim nastupima. I do danas brojni mitovi okružuju ovu misterioznu ženu koja je prije 105 godina uhapšena kao njemački špijun u Parizu i pogubljena nekoliko mjeseci kasnije.

Pravo ime Mata Hari je Margaretha Geertruida Zelle, rođena je 7. avgusta 1876. u Leeuwardenu u holandskoj provinciji Friesland, kao kćerka jednog fabrikanta i majke Indonežanke. Ona je trebala biti vaspitačica u vrtiću, ali nije uživala u tom poslu. Sa 19 godina se udala za mnogo starijeg kolonijalnog oficira, ali je taj brak vrlo brzo propao. Frustrirana, mlada žena tada potpuno otkriva samu sebe. Seli se u Pariz i hrabro se predstavlja sa svojim lažnim identitetom. Frizijanka Margareta postaje egzotična hramska plesačica Mata Hari.

Njen frivolni otkriveni ples, kako se tada zvao taj njen striptiz, napravio je Matu Hari preko noći erotskom zvijezdom. Njen debi 1905. godine u muzeju industrijalca Emila Gimea, gdj je gotovo gola lebdjela preko pozornice, izazvao je senzaciju u Parizu. U salonima bogataša, u pozorištima i na estradi, Mata Hari brzo ulazi u modu. Visoko plaćeni nastupi slijedili su jedan iza drugog. Mata Hari je vrlo brzo postala veoma tražena u Beču, Londonu, Milanu i Berlinu. Svijet muškaraca se borio za nju i ona je to kraljevski prihvaćala – ne samo na sceni, već i kao plemenita kurtizana za političare, industrijalce, aristokrate i oficire.

Njena karijera je iznenada prekinuta kada je izbio Prvi svetski rat. Angažmani izostaju. Luksuzni život nije više mogla finansirati. A onda, najvjerovatnije, mješavina besparice i naivnosti ju je dovelo u iskušenje, i Njemačko carstvo ju je 1915. godine regrutovalo kao tajnog agenta (šifra: H 21), za platu od 20.000 franaka.

Ali kontraobavještajci su je uskoro otkrili i kao agenticu namamili je u zamku. Uhapšena je u februaru 1917 godine, a pet mjeseci kasnije, zbog veleizdaje, osuđena je na smrt od strane francuskog vojnog suda. Niko od njenih starih prijatelja nije joj pomogao. Pravosudni skandal. Kao što je danas poznato iz objavljenih dosijea, njena izdaja nije bila ni vrijedna pomena. Ona sigurno nije bila glavni špijun. Očigledno, time su htjeli da drugima daju primjer. Presuda je izvršena 15. oktobra 1917. U pratnji časnih sestara i sveštenika, Mata Hari se rano ujutro pojavila pred streljačkim vodom u Vincennesu. U posljednjim minutima svog života, nekada proslavljena plesačica pokazala je veliku hrabrost. Tada već 41-godišnjakinja odbila je povez preko očiju. Uspravno je dočekala fatalni pucanj.

Njenom smrću rođen je mit o Mati Hari. Bilo je dosta špekulacija da je preživjela egzekuciju.

Pričalo se, da je smješkajući se, stala pred streljačni vod, rastvorila bundu koju je nosila na goloj koži, a onda su navodno, svi vojnici promašili. Po nekima je jedan ruski princ dogalopirao na konju, i s njom nestao u jutarnjoj magli. Fascinacija o Mata Hari, koja je postala besmrtna kao femme fatale, ostala je neprekidna.

Njen život i kraj dali su dosta materijala za nove mitove, bezbrojene publikacije, filmove i pjesme. Njeno ime je krasilo barove, pakovanja sireva, parfema i flaše koktela na jedan vrlo efektan, reklamni način.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši