Ljudi u svijetu: Nekad i sad, na istom mjestu

Isti ljudi, isto mjesto, samo 40 godina kasnije. Projekt fotografa Chrisa Porsza pokazuje mnogo više od jednog običnog foto gega.

Chris Porsz je osamdesetih godina kao student hodao ulicama svoga rodnog grada Peterborougha unistočnoj Engleskoj, i kamerom Kodak Instamatic pravio amaterske fotografije.

U međuvremenu se počeo baviti svojim poslom, koji sa fotografijom nema nikakve veze, oženio se i postao otac troje djece. I zaboravio na nekada napravljene fotografije.

Prije desetak godina je u jednoj kutiji slučajno naišao na stare požutjele fotografije, koje samo slučajem nisu završile u smeću.

I onda mu je sinula ideja.

Htio je ponoviti iste motive, sa istim osobama, samo decenijama kasnije.

Godinama je tragao za ljudima sa slika, pitao na originalnim mjestima, uz pomoć lokalnih medija, dok ih konačno nije postavio na društvene mreže. Raspolagao je sa 135 snimaka, koje je objavio u jednoj formi fotoalbuma “Reunion”. A sada se pojavilo novo izdanje sa 168 portreta napravljenih između juče i danas.

Porsz, koji je u međuvremeu otišao u penziju, veoma je ponosan na svoje djelo, posebno što je ponovo sastavio osobe sa nekadašnjih slika.

Ovdje nekoliko slika iz njegove galerije.

Dvije kugle molim!

1980. godine Gino Borrilo je malenoj Zahidi Parveen prodao sladoled iz pokretnog kombija. Danas on vodi radnju Pasta shop, a Zahida je u međuvremeu postala baka.

Bez čađi

Za jedan dječiji rođendan dječak sa slike se obukao kao dimnjačar. Decenijama kasnije, sada odrasli čovjek stoji na istom mjestu, bez kape, a tragovi čađi mu se još vide na licu.

Prvi put

Tony Wilmot i Sally bili su 1980. godine tolikooo zaljubljeni, a godinu dana nakon prvog snimka već su bili sretno vjenčani. I tako je to ostalo i danas.

Nove frizure

Prva slika je nastala 1985. godine tokom podnevne pauze na poslu, a na klupi su se nakon dugo vremena ponovo sastali Johny, Trudy, Sandra i Tom. Sve četvoro su u međuvremenu bili međusobno izgubili iz vida.

Otvorite dobro oči!

Pomalo stidljivi pogled djevojčica pri prelasku ulice, godinama kasnije postao veseli, zavodnički osmjeh.

Probaj moj pomfrit!

Braća Mark i Matt Court hranili su 1980. godine jedan drugog u dječijim kolicima, a 2021. godine ponovili su to isto, naravno sa kolicima pored njih, u znak sjećanja na njihovu majku.

(viewmag)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši