Muzički centar Pavarotti obilježio 24. godišnjicu postojanja

Muzički centar “Pavarotti” Mostar u četvrtak je obilježio 24. godišnjicu svoga postojanja, a obilježavanje je započelo nastupom Plesnog studija “Flash” i Dječjeg zbora “Pavarotti”, a u nastavku programa nastupio je jazz trio “Playground”.

Kroz protekle 24 godine, Pavarotti centar je realizovao veliki broj projekata iz oblasti kulture i umjetnosti, a kroz kontinuirani rad svojih kreativnih radionica i seminara razvija i podstiče vannastavne aktivnosti za djecu i mlade.

Prema riječima direktorice MC “Pavarotti” Tajme Guzin, 1. decembra se navršilo 24. godine od osnivanja te kulturne ustanove. Ovogodišnji jubilej biće skromnije obilježen, dok je za 25. godišnjicu planiran bogat program, koji će se protegnuti kroz čitavu 2022. godinu.

“Planiramo 25 godina obilježavati tokom čitave godine određenim manifestacijama. Tako planiramo postaviti retrospektivnu izložbu od otvaranja Pavarottija do danas, a koja će biti stalna postavka i biće multimedijalna. Planira se održavanje niza koncerata, izložbi, radionica i ostalih kulturnih sadržaja”, kazala je Guzin u izjavi za Fenu.

Najavila je kako slijedeće godine, takođe, planiraju upriličiti školu fotografije, školu gitare i školu klavira, kao i likovnu radionicu.

U koordinaciji s ekipama iz Italije, Mađarske, Latvije, Srbije i Hrvatske, “Pavarotti” će raditi na projektu „Kreativna Evropa“. Riječ je o programu Evropske komisije namijenjen kulturnom i audiovizualnom sektoru, a program doprinosi očuvanju i promicanju evropske kulturne i jezične raznolikosti, te daje podršku jačanju konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija kroz finansiranje suradnji, mreža, platforma, inicijativa.

Guzin je podsjetila kako je Grad Mostar dobio nagradu za interkulturalni dijalog euromediteranske regije za 2021. godinu, a taj interkulturalni dijalog Mostar je predstavio kroz MC Pavarotti.

“To je još jedan dokaz da mi od otvaranja Centra do dan danas uspijevamo promovisati tu ideju. U stvari mi je živimo. Mi se apsolutno ne trudimo smisliti taj interkulturalni dijalog kroz aktivnosti koje bi vodile k tome, već mi jednostavno u Muzičkom centru Pavarotti to i živimo”, kazala je Guzin.

MC Pavarotti je kulturna ustanova, osnovana na inicijativu muzičara svjetskog renomea, poput Luciana Pavarottija, Briana Enoa, članova benda U2 i mnogih drugi, koja njeguje i promoviše kulturu kao univerzalnu ljudsku vrijednost.

(NovaSloboda)

Komentariši