Ćeif

Ćejf

Kad me već pitaš šta je ćejf hajde onda da ti kažem:

Ćejf ti je, bolan ne bio, kad si ovde i sada, ma gdje bio, i kad umiješ da uživaš u svakom dahu, zalogaju, srku, jal riječi koju izgovoriš i misli koju misliš, pjesmi koju slušaš, jal sa samim sobom, jal sa jaranima, jal sa hanumom, sa nekim kojeg znaš u dušu, a i on tebe. Ne mere to sa svakim. Jok! Prije su ti naši stari znali sjest pored kakve vode, il ispod kakvog drveta i sahatima bi oćejfi, isprazni bi glavu od misli, zagledaj bi se neđe u daljine ili bi sjedi s hanumom ili s jaranom uz kahvu i cigaru, a ne progovore ni riječi. Samo šute i ćejfe u tom trenutku miline i meraka.

-Pa to je, Hadžibeže, kao meditacija. To je sad moderno.

Ne znam ja kako se to sad zove, al to su naši radili od pamtivjeka, a sad i ne znaju šta je to neg lupaju baš ko ti sad.

(Hadžibeg/facebook/20211215)

Značenje riječi:

Ćef (keyf, tur.) ili ćeif je reč arapskog porijekla, a tumači se i podrazumjeva – dobro raspoloženje, radost, dobru volju, uživanje, gušt, veselje, prohtjev, zadovoljstvo, kvalitet i slično. Ovaj pojam (riječ) je u naš jezik ušla preko turskog jezika, i praktično se odomaćila, i sa istim značenjem se i upotrebljava, kako u svakodnevnom govoru, tako i u brojnim literarnim djelima. Kada kažete da ste učinili nešto iz ćeifa to znači da je to nešto iz ličnog prohteva ili iz vlastite želje da to bude učinjeno.

(značenje riječi.com)

(spagos)

Komentariši