Sto godina hamburgera

Prije tačno 100 godina, 13. septembra 1921. godine, u Wichiti u Kansasu, SAD, otvoren je prvi restoran “White Castle”, prvog američkog lanca burgera.

Dvanaest činjenica iz istorije brze hrane:
– Porijeklo imena Hamburger navodno potiče od američkih useljenika iz Hamburga koji su u Ameriku donijeli običaj da se jede prženo mljeveno meso u mliječnoj kifli.
– Njemački imigrant Charles Feltman otvorio je prvi štand za viršle u New Yorku 1867. godine.
– Već 1896. godine u Berlinu je radio restoran, snack bar sa sjedištima, u kojem su se jela i pića držala pripremljena u automatu.
– 1940. godine u Americi je osnovan McDonald's, Kentucky Fried Chicken 1952. i Burger King 1954. godine.
– Svaki četvrti Amerikanac svakodnevno odlazi u restoran brze hrane.
– Doner kebab osvaja njemačke gradove od ranih 1970 -ih, a od 1990. godine i Istočnu Njemačku.
– Big Mac ima oko 500 kalorija (kcal), upola manje od currywursta sa pomfritom.
– 1971. u Njemačkoj je otvoren prvi njemački McDonald's.
– Od mesa jedne krave može se ispeći oko 2000 hamburgera.
– Big Mac indeks pokazuje koliko su visoke cijene i kolika je kupovna moć jedne zemlje. U Švicarskoj Big Mac košta četiri puta više nego u Libanonu.
– U Burger Kingu više od polovine proizvoda proda se kroz prozor Drive-in-u.
– U filmu “Super Size Me” (2004.), filmdki radnik Morgan Spurlock (50) je 30 dana jeo samo brzu hranu. Na kraju, bio je teži za dobrih 11 kg.

– Sa uspješnom ekspanzijom McDonald'sa na mnoga međunarodna tržišta, kompanija je postala simbol globalizacije i širenja američkog načina života. Njena sveprisutnost ju je učinila čestim predmetom rasprava o gojaznosti, korporativnoj etici i odgovornosti prema potrošačima.

– Prvi McDonald's restoran u bivšoj Jugoslaviji otvoren je 1988. godine na beogradskom trgu Slavija. Tokom 1990-ih godina otvorene su i prve filijale u Hrvatskoj i Sloveniji. Godine 2011. otvoren je restoran u Sarajevu, kao i prvi McDonald's na autoputu na području bivše Jugoslavije – kod Velike Plane u Srbiji.

(spagos)

Komentariši