Prije 111 godina – Car Franjo Josip I u posjeti BiH

posjeta Mostaru 3. juna. 1910.
(fotografije cidom, Muzej Hercegovine, kolor Aid)

Prije 111 godina austrougarski car Franjo Josip I posjetio je Bosnu i Hercegovinu. Historijski arhiv Bosne i Hercegovine podsjetio je da je car došao u posjet 30. maja 1910. godine.

Historijski arhiv navodi da je zasebnim vozom 30. maja Bosanskohercegovačkih željeznica iz Bosanskog Broda, car je otpočeo putovanje prema Sarajevu i Mostaru.

Franjo Josip putovao je vozom iz Bosanskog Broda, preko Doboja, Zavidovića, Zenice, Visokog stigao u Sarajevo.

Kako navode iz Arhiva poslije podne car stiže na stanicu kod Fabrike duhana u Sarajevu uz oglašavanje topova.

“U potpunom redu završen je svečani ulazak cara u grad. Sjajna pratnja u kočijama, zlatne uniforme mnoge visoke gospode, impresivne figure gardista, elegantne uniforme dvorskih funkcionera, te predivni konji iz carskih štala – sve je to ostavilo na prisutne impresivan utisak”, navode.

Sutradan on je posjetio vladinu palaču, glavne vjerske objekte svih konfesija u Sarajevu i gradsku Vijećnicu, a 1. juna posjećuje Zemaljsku ždrepčanu odakle se na konju uputio na vježbalište, gdje je izvršio smotru vojnih jedinica na Čengić Vili.

Trećeg dana posjete Bosni i Hercegovini, car je posjetio Bentbašu, Mošćanicu i stigao na Pašino brdo, a kasnije preko Koševa vratio se u grad i odvezao do Konaka. Oko podneva, dvorskim vozom uputio se na Ilidžu te kasnije na Vrelo Bosne.

U posjet Mostaru Franjo se uputio 3. juna, a kratko se zadržao u Konjicu i Jablanici.

“U Mostar stiže oko 12 sati uz oglašavanje topova sa Huma. Što je bilo ćilima u Mostaru, od onih najfinijih persijskih od svile, pa do običnih narodnih tkanih, zastava, zelenila, slavoluka, Mostar je izgledao kao nikada do tada. Car se odmorio i ručao u hotelu Narenta i kasnije sjeo u kočiju i otpočeo vožnju kroz Mostar. Posjetio je Stari most koji je bio prostrt ćilimima i odvezao se prema izvoru Radobolje”, navode iz Arhiva.

Dvorski voz istog dana kreće za Beč, a na željezničkoj stanici organiziran je ispraćaj. stanicu, gdje su se prisutni okupili na opraštaj uz oglašavanje topova.

Zadovoljstvo posjete Franjo Josip I iskazao je u svom telegramu, upućenom zemaljskom poglavaru Marjanu Varešaninu, u kojem navodi utiske za vrijeme boravka u Bosni i Hercegovini.

(klix)

(spagos)

Komentariši