Konzervacija i sanacija: Planira se temeljita obnova aleje platana u Mostaru

1900.
1920.


1930.
1950.

Spomenik prirode

Konzervacija i sanacija: Planira se temeljita obnova aleje platana u Mostaru

Grad Mostar konačno je službeno doznao što treba učiniti i koliko novca je potrebno za konkretniju obnovu aleje platana, zaštićenog spomenika prirode. Do sada je Grad za aleju staru preko 120 godina izdvajao 20 tisuća maraka godišnje što, prema riječima stručnjaka, nije dovoljno za obnovu i zaštitu stabala.



Sanacija i konzervacija

“Ona su više interventna mjera koja ima za cilj da se odrade sanitarni zahvati uklanjanja oboljelih tkiva i stabala koja su inficirana. Sama konzervacija je mjera koja bi koštala više. Obuhvata mjere koje podrazumijevaju tomografije, rezistografije, snimanje unutarnjih tkiva”, kazao je u siječnju 2020. magistar krajobrazne arhitekture Bojan Spasojević.

Spasojevićevi prijedlozi, čini se, konačno su došli na red jer je Planom javnih nabava za 2021. godinu planirano nabavljanje usluge konzervacije i sanacije platana. Kako navode u Planu, planira se čišćenje ruptura na stablima, plombaža ruptura na stablima platana, impregnacija rezova, uklanjanje oboljelog granja, strojno vađenje starih panjeva i sadnja novih stabala platana većih dimenzija, kemijske mjere suzbijanja gljivičnijih oboljenja, sanacija mehaničkih oštećenja posebice od udaraca automobila u zoni krošnja i korjenova vrata te sondaža-rezistografija i tomografija stabala.



Grad osigurao polovicu iznosa

U Planu javnih nabava naveli su kako je poželjno radove obaviti u izvanvegetacijskom razdoblju, a planirano zaključenje ugovora planirano je krajem godine. Sami radovi, navode, koštali bi 124.250 maraka, ”od čega bi grad osigurao dio od 60.000 KM, dok bi ostatak novca namakao iz grantova i donacija”. Osim novca za konzervaciju, izdvojeno je dodatnih 10 tisuća KM za redovito održavanje aleje. Podsjećamo, mostarska aleja platana godinama se nalaze u lošem stanju. Razlog tomu su brojna oštećenja nastala zbog prometovanja vozila te napada različitih insekata i štetnika. Gradske vlasti pritom izdvajale su sredstava za tekuće održavanje, ali bez značajniji ulaganja u njihovu zaštitu. Uspješnom konzervacijom tog spomenika prirode platanima bi se produžio životni vijek, koji datira od kraja 19. stoljeća.

(bljesak)

(fotografije: cidom, Tibor, Ajša, Gugo, bljesak, klix)

(spagos)

Komentariši