Najveći evropski gradovi, nekad i sad: Istanbul, Turska – Aja Sofija, Turska 19. st. – 2018.

19. st.

2018.

Pitajte bilo kog putnika zašto voli Evropu, odgovor će gotovo uvijek biti; zbog njene izvanredne i izuzetne istorije. A ko se ne bi mogao složiti s tim? Ponosi se vrhunskom arhitekturom, zadivljujućim umjetničkim djelima i fascinantnim pričama na svakom koraku.

U ovoj seriji fotografija koje prikazuju velike evropske gradove krajem 19. stoljeća i danas, može se vidjeti koliko se i kako promijenio ovaj kontinent.

Aja Sofija datira iz 537. godine i ima fascinantnu istoriju. Služila je kao hrišćanska katedrala i islamska džamija i najpoznatija je građevina bizantijske ere.

Na engleskom jeziku njeno ime znači “Shrine of the Holy of God” – “Božije svetište”.

Danas je jedan od najposježenijih muzeja na svijetu, Aja Sofija je omiljena zbog svoje upečatljive arhitekture i izuzetne istorije.

(prevedeno sa web stranice „farandwide.com, autor Nikki Gloudeman, februar 1, 2019)

(spagos)

Freitag, 7. Mai 2021

“Vjerni slobodi- vjerni domovini”

 


U povodu 9.maja – Dana pobjede nad fažizmom, Dana Zlatnih Ljiljana, Dana logoraša, 28. godišnjice ubistva zarobljenih pripadnika ARBiH u zgradi Komande 4.Korpusa u zgradi Vranica, 28. godišnjice otvorene agresije i napada HVO i HV na grad Mostar, i Dana Evrope, udruženja i organizacije UG DNRP  „Zlatni ljiljani“ HNK-a, UABNOR Mostar, Medžlis IZ Mostar, Udruženje logoraša Mostar prigodnim programom, pod nazivom „Vjerni slobodi-vjerni domovini“, obilježiće ove događaje.

Predviđena je posjeta i polaganje cvijeća na Partizanskom spomen obilježju, učenje Jasina i polaganje cvijeća na Šehitlucima, bacanje cvijeća u Neretvu u znak sjećanja na žrtve fašizma i počasni skok sa Starog mosta i program „Sjećanje na 9. maj“ u Centru za kulturu Mostar.

(NovaSloboda.ba)


Komentariši