Putopisci novog doba: Uklete ruševine Mostara, prije i poslije

(Tekst i fotografije, koje slijede, objavljene su na portalu messynessychic.com, dana 22. augusta 2017. godine, autor je Luke J. Spencer)

Mostar je jedan od najljepših i očaravajućih gradova u Bosni i Hercegovini. Smješten je oko rijeke Neretve, stari osmanski pogranični grad ispunjen je uskim, zavojitim uličicama poznatim pod imenom Kujundžiluk, ili zlatnim uličicama, domom prodavača sitnica, natkrivenim pijačnim tezgama i kaldrmisanim ulicama koje vode do najznačajnijeg mosta na Balkanu, Starog mosta.


Grad je također bio žarište nekih od najkrvavijih i najžešćih borbi tokom rata devedesetih. Na gornjoj slici je stari Hotel Neretva, nekada jedan od najluksuznijih mostarskih hotela, s balkonima, hotelskim apartmanima i restoranima koji imaju direktan pogled na rijeku. Izgrađen je 1892. godine, nakon što je željeznica stigla u Mostar. Tokom zadnjeg rata, dvije strane su se nemilosrdno borile preko rijeke, topničkom vatrom, mitraljezima i smrtonosnim snajperima.

Nijedan grad u Bosni nije tako teško bombardiran, a Mostar je praktično uništen. Iako je velik dio starog grada mukotrpno obnovljen, mnogi ožiljci strašnog nasilja koje se ovdje dogodilo i danas su vidljivi. Zgrade oštećene bombama, betonski zidovi prošarani rupama od mitraljeza i ruševine u raspadu mogu se vidjeti posvuda.

Na nedavnoj ekspediciji u Mostar, ovdje u Messy Nessy Chicu, naišli smo na starinsku knjigu fotografija koja slavi brojne živopisne znamenitosti grada. Gledajući po modi i automobilima, čini se da datira iz ranih 1970-ih. Fotografije u knjizi snimili su Sulejman Balić, Ilijas Bešić, Zoran Dragoljević, Slobodan Krstanović i Ciril Rajić. Slikama su uhvatili su prekrasan, živahan i mladalački Mostar, prije nego što ga je rat razderao …

Prikazuju stari grad Mostar u svoj svojoj zanosnoj ljepoti: drevne srednjovjekovne ulice, bazare i neke od najljepših džamija u Evropi.

Ali pokazao je i ‘modernu’ stranu Mostara iz 1970-ih: bujni parkovi, široki, prometni bulevari, tržni centri, mladi ljudi u noćnim klubovima i blistavi hoteli s pogledom na Neretvu, još dok je Mostar bio jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u onome što je još tada bilo Jugoslavija.


Odlučili smo, da bi bilo zanimljivo pronaći ove lokacije sretnog izgleda i fotografisati ih danas, pokazujući jedan pored drugog Mostar, otprilike dvadeset godina prije i nakon stravičnog rata.

Krajnji rezultati potresno su dirljivi i prikazujuju očaravajući grad koji i dalje nosi strašne ožiljke onoga što se ovdje jednom dogodilo.

Mostar se nalazi na jugu Bosne i Hercegovine. Rijekom Neretvom je grubo podijeljen na dva dijela: podjela koja je trebala rezultirati nakon najkrvavijih borbi iz rata. Stari grad se nalazi na istočnoj obali; poznat po svojoj istorijskoj osmanskoj arhitekturi, i pripada bošnjačkim muslimanima. Niti na dobačaj kamenom preko rijeke, modernija je i uglavnom hrvatska i kršćanska strana.

Nakon što je Bosna i Hercegovina proglasila nezavisnost od Jugoslavije 1992. godine, Bošnjaci i Hrvati uglavnom su se borili rame uz rame, dok je Mostar opkoljavala Jugoslovenska narodna armija kojom su dominirali Srbi.

Međutim, evropska religijska i politička istorija danas nigdje nije složenija nego na Balkanu, a sve veće napetosti uočene su nakon što su se Bošnjaci i Hrvati počeli nemilosrdno boriti jedni protiv drugih u oktobru 1992. godine, u onome što je postalo ‘rat u ratu’.



Ove fotografije prikazuju jednu od najstrašnijih znamenitosti u Mostaru; napušteno i zaraslo Partizansko spomen groblje na zapadnoj strani grada. Izgrađeno je 1965. godine, u prikladno oštrom sovjetskom stilu, u čast jugoslovenskih partizana koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata, a projektirao ga je srpski arhitekt Bodgan Bogdanović. Nekada je to bilo lijepo, u kamenu isklesano mjesto sjećanja; vijugava betonska stubišta koja su se poklapala s konturama tla, besprijekorno njegovano i održavanp, s cvjetnim vrtovima i drvećem, koja su okruživala ratna spomen-obilježja i grobove. Od rata je prepušteno propadanju i priroda će ga postupno prekriti. Jedva da ga neko posjećuje i mračni je podsjetnik na razarajuće posljedice rata.

Znameniti Stari most koji je stajao više od 400 godina srušen je 1993. godine, kao i veći dio grada. Most je obnovljen 2004. godine, simbol, za koji se nadam se da će ovaj očaravajući grad postupno vratiti svojoj nekadašnjoj veličini.

(Napisao: Luke J. Spencer, pisac i istraživač, koji takođe slika originalna stara ljubavna pisma iz Drugog svjetskog rata.

https://www.messynessychic.com/2017/08/22/the-haunting-ruins-of-mostar-before-after/

(prevod: spagos)

Komentariši