Prije 60 godina, Prvi čovjek u svemiru




Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin je 12. aprila 1961. godine, kao prvi čovjek, leteo u svemir.

Let je trajao samo 108 minuta, odnosno jedan krug oko Zemlje.

Za generacije koje su to doživjele, to je bio i ostao jedan svjetski događaj, u pravom smislu početak i pretača današnjih misija, u kojima kosmonauti borave u svemiru mjesecima.

Neke stvari u vezi prvog leta su zaboravljene, a neke ostale i do danas, jasne, ili nejsane:

Kada je poleteo, Gagarin je na sebi imao jarko narandžasto svemirsko odjelo i šljem na kom je crvenim slovima pisalo “CCCP”. Ovu skraćenicu dodali su u posljednjem momentu, kako bi označili Jurija kao građanina Sovjetskog saveza, te da bude lakše prepoznat nakon iskakanja iz letelice i prizemljenja padobranom.

Gagarin je pri poletanju izgovorio “Poyehali!” (Idemo!).

Astronaut je imao svega 27 godina kada se zaputio na ovaj istorijski let.

Gagarin je ostavio veoma dobar utisak na glavnog dizajnera Koroleva, jer se pridržavao ruskih običaja pri ulasku u dom, i izuo se pre nego što je ušao u tek napravljenu svemirsku letelicu Vostok

Od 12. aprila 1961. godine godišnjica Gagarinovog leta slavi se u Rusiji kao praznik poznat kao Dan kosmonauta.

Jurij Gagarin bio je i rezervni komandant tragične misije Soyuz 1, koja se srušila 24. aprila 1967. Poginuo je na trenažnom letu 27. marta naredne godine.

Iz biografije:

Jurij Aleksejevič Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин) je bio sovjetski pilot i kosmonaut koji je prvi putovao u svemir. Njegova letelica „Vostok 1“ je 12. aprila 1961. godine dovršila jednu orbitu Zemlje, te je uspešno sleteo na tlo. Rođen je 9. marta 1934. godine u selu Klušno u Smolenskoj oblasti, a preminuo 27. marta 1968. godine nedaleko od grada Kiraža.

(spagos)


Komentariši