Guranje i trka u blatu


Kuda ide konj s lijeve strane?

Vjerovatno bi volio otići do livade, gdje bi mogao pasti u miru i tišini, bez jahača. Postoji još jedan razlog zašto ne galopira ravno: Slika ne prikazuje trku, već igru po imenu Kök Börüa, poznatija pod imenom Buskaši. To je neka vrsta polo igre, ali bez lopte …

Šta koriste umjesto lopte?

Mrtvu koza bez glave. To je tradicija u Kirgistanu. Igra se na površini veličine jednog i po fudbalskog terena. Dvije ekipe sa po četiri jahača takmiče se jedna protiv druge, a na kraju je pobjednik onaj ko češće ubaci kozu u kapiju.

buskaši: Playing Kokpar by Franz Roubaud

Ima li to kakve veze sa fudbalom?

Zapravo nikakve. Međutim, konji su pomalo poput profesionalnih fudbalera. Poznati su, svi znaju njihova imena, a za transfere se za njih plaća veliki novac. Vjerojatno ih za igru nije ni malo briga, jer je igra prilično brutalna za životinje.

Uz temu:

Buzkaši, doslovno znači "otimanje koze", je srednjoazijski sport u kojem igrači na konjama pokušavaju postaviti kozu, ili tele, kroz jednu kapiju na terenu. Slične igre poznate su kao kokpar, kupkari, i ulak tartysh u Kirgistanu i Kazahstanu, a kao kökbörü i gökbörü u Turskoj, gdje ih uglavnom igraju pripadnici zajednica porijeklom iz Srednje Azije. (wikipedia)

(sdz)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši