Parada mumija – drevni vladari prošli ulicama Kaira


Povorka sa 22 mumije vladara drevnog Egipta prošla je kroz Kairo, na putu od starog do novog muzeja, a uživo su je pratili brojni Egipćani.

Tokom raskošnog spektakla vrijednog više miliona dolara mumije 18 kraljeva i četiri kraljice prebačene su iz neoklasičnog Egipatskog muzeja u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije, udaljen pet kilometara.

Uz stroge bezbjednosne mere, koje su u skladu s njihovim statusom kulturnog blaga, mumije su prevezene u takozvanoj Zlatnoj paradi faraona.

Egipat je prije godinu dana bio teško pogođen pandemijom korona virusa, ali su ograničenja okupljanja na otvorenom kasnije ukinuta usljed pada broja novih infekcija i smrtnih ishoda.

Mumije vladara su prebačene uz veliku pompu, hronološkim redom njihove vladavine, od vladara 17. egipatske dinastije Sekenenrea Taa Drugog do Ramzesa Devetog, koji je vladao u 12. vijeku prije nove ere.

Jedna od glavnih atrakcija Zlatne parade faraona bio je kralj Ramzes Drugi, najpoznatiji faraon Novog kraljevstva koji je vladao 67 godina i upamćen je po potpisivanju prvog poznatog mirovnog ugovora.

Pažnju je privukla i kraljica Hatšepsut, koja je postala vladarka, suprotno tadašnjem običaju da žene ne mogu da budu faraoni.

Svaka mumija je prebačena na ukrašenom vozilu, posebno obezbedjenom od napada i okruženom pratnjom.

Za paradu su stavljene u specijalne kutije napunjene azotom radi zaštite od spoljnih uslova. Ulice na putu su nedavno asfaltirane kako bi njihov put prošao bez truckanja.

Mumije su otkrivene 1881. i 1898. godine, na dva mjesta u ruševinama Tebe, glavnog grada drevnog Egipta, današnjeg Luksora.

Bile su smještene u Egipatski muzej, gde su ih u prošlom veku posećivali turisti iz cijelog svijeta.

U novom muzeju biće postavljene u Kraljevski hol mumija, osmišljen tako da posetioci imaju iluziju da se nalaze u Dolini kraljeva u Luksoru.

Egipatske vlasti se nadaju da će novi muzej, koji će biti otvoren ovog mjeseca, doprinjeti obnovi turizma, glavnog izvora deviza za zemlju.

Na industriju turizma u Egiptu negativno su uticala politička previranja tokom protekle decenije, a u skorije vreme pandemija korona virusa.

(news)

Komentariši