Red Army Mostar – Jubilej, 40 godina postojanja


Naš 12. igrač, KN Red Army, danas slavi 40. rođendan!

"Jednog dana iznenada, zaljubih se u tebe.

Srce mi je zaigralo, ne pitaj zašto.

Vremena se mijenjaju, al’ ti si još uvijek tu.

I danas ću, kao i jučer, da branim svoj klub"

SRETAN TI ROĐENDAN CRVENA ARMIJO!

(FK Velež Mostar/facebook, 1. april 2021.)



(tekst koji slijedi objavljen je na sh.wikipedia. Sa ovog mjesta: Red Army 1981,čestitka  za jubilej!)

Red Army Mostar ili pod punim nazivom Udruženje građana "Klub navijača Red Army Mostar" je organizovana navijačka grupa navijača Fudbalskog kluba Velež iz Mostara. Ova navijačka grupa se prvi put organizovano javlja 1981. godine pod nazivom "Crveni šejtani" (da bi uskoro nakon toga promjenili ime u "Red Army"), a ta godina se smatra godinom osnivanja. Uz to Red Army je prva navijačka grupa u tadašnjoj Jugoslaviji koja je službeno registrovala svoje postojanje kao udruženje građana 1991. godine. Moto grupe je Mostar u srcu, Velež do groba! a slogan Prestati nećemo nikada. Red Army se danas nalazi na istočnoj tribini (Red Army tribini) stadiona "Rođeni".

Fudbalski klub Velež je od svog nastanka 1922. godine, imao svoje vjerne navijače. Prva organizovana navijačka grupa nastala je 1981. godine pod imenom Crveni šejtani. Povod za njeno osnivanje bilo je učestvovanje i pobjeda Veleža u Kupu Maršala Tita protiv sarajevskog Željezničara. Tada nije bilo puno stalnih članova. Za tifoze Veleža prelomna godina bila je 1986. Povod je bio, još jedno finale Kupa, ovog puta sa zagrebačkim Dinamom. U Beograd je stiglo desetak hiljada Mostaraca.

Poslije tog finala odlučeno je da grupa ponese naziv Red Army. Neki su se i protivili, ali je ime ipak ostalo. U okviru Red Army-a djelovao je priličan broj malih grupa, a najbitnije među njima su bile: Zealots, Eagles, Chicago, Furia, Carina i druge.

Čvrsto jezgro Crvene armije sastojalo se od stotinjak ljudi, a računajući na sve, bilo je oko 1000 stalnih članova. Svoju podgrupu Red Army su imali i u Sarajevu (Red Platoon – Crveni Vod), a u početku je bilo navijača koji su dolazili iz Konjica, Čapljine, Travnika, Doboja, Tuzle, Dubrovnika itd. Kasnije se sve svelo uglavnom na Mostar. Red Army su bili brojni, s obzirom na veličinu grada. Engleze su uvijek imali kao uzore, a taj ostrvski način navijanja Veležovim tifozima je uvijek bio i najdraži. Red Army su oduvijek najveće rivalstvo imali sa splitskom Torcidom. U sezoni ’86 iz Mostara, tada grada sa 100.000 stanovnika, na prvenstvenu utakmicu u Split otišlo 8000 Veležovih navijača.

U istoj sezoni, u Mostaru, demolirano je 40-tak splitskih auta. Jedan od prvih incidenata na stadionima bivše domovine, koji je u medijima dobio veliki publicitet i čak nazivan Jugo-Hejselom, vezan je za Red Army i dogodio se 1987. godine u Tuzli, na utakmici Sloboda – Velež u zadnjem kolu. Veležu je pobjeda trebala za Slobodi za opstanak u prvoj ligi. 3-4000 pripadnika Red Army je otišlo u Tuzlu.

Kada je na utakmici Velež poveo, nastala je prava ludnica. Sudija iz Klisa je dosudio dva penala za Slobodu i ona je povela sa 2:1. Velež je bio šampion SFR Jugoslavije samo 13 minuta! Tada su navijači Veleža počeli gađati pomoćnog sudiju, a uprava Slobode je pozvala policiju. Počeli su preskakati ogradu i udarati. Stadion u Tuzli je imao vrlo usku kapiju. Tri hiljade navijača je tada krenulo kroz nju. Počela je opšta tuča i Red Army su bili izbačeni sa stadiona. Veležovi huligani su tada rušili sve pred sobom. Razvalili su robnu kuću i usput sve lomili, a stradali su i obični građani. Bilo je puno povrijeđenih. Ovi događaji imali su i dugoročne posljedice na uspon i kvalitet Red Army-a.

Međutim, bez obzira na ove nemile događaje, i u 90-im Red Army su nastavili sa navijanjem i gostovanjima. Red Army su bili žestoki protivnici nacionalizma.

Sredinom devedesetih počinje BH Liga, a Velež svoje domaće utakmice igra na stadionu u Vrapčićima pod lošim uslovima. Loše igre i loša organizacija, život na ivici materijalne egzistencije, te stadion bez tribina, samo su neki od razloga blijedog izdanja Red Army-a u tom periodu. Svoju renesansu Red Army doživljava u sezoni 1998./1999. Napravljeno je mnoštvo novih transparenata, većih i manjih zastava, izrađene su nove majice i šalovi, te izgrađena tribina za Red Army. Prateći Velež, Red Army su obišli sve prvoligaške i premijerligaške stadione u BiH.

(sh.wikipedia)

Komentariši