Sjećanje na Mostar koga više nema

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 15. marta 2021. autor Fazlija Hebibović)

Fazlija Hebibović – Sjećanja: HEPOK postaje gigant, jubilej tekstilaca, gradi se novi hotel, uskoro novi fakultet

Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.

Danas objavljujem tekstove iz 1978. godine – HEPOK postaje gigant, jubilej tekstilaca, gradi se novi hotel, uskoro novi fakultet.

HEPOK postaje gigant

Juče su delegati Radničkog savjeta mostarskog HEPOK-a potpisali samoupravni porazum o udruživanju u složenu organizaciju udruženog rada. Za vršioca dužnosti presdjednika Poslovodnog odbora izabran je inž. Slobodan Ružić, dosadašnji predsjednik Kombinata.

HEPOK će kao SOUR u svom sastavu imati osam radnih organizacija, u koje su udružena 42 OOUR-a i 2 radne zajednice na nivou SOUR-a.

Inače, HEPOK je u 1977. godini ostvario ukupan prihod od dvije i po milijarde dinara i ostatak dohotka od preko 50 miliona dinara. Sve ove rezultate ostvarilo je 3.600 radnika. (1.3.1978. godine)


Jubilej tekstilaca

Svečanom sjednicom Radničkog savjeta, juče je Pamučna industrija “Đuro Salaj” iz Mostara proslavila 25. godina postojanja i rada.

O razvojnom putu ovog najvećeg tekstilnog kolektiva u Republici, govorio je generalni direktor Ismet Zahirović.

Pamučna industrija “Đuro Salaj”, u devet OOUR-a i dvije radne zajednice, zapošljava 3.300 radnika, od čega je 70 posto žena.

Proizvodi ovog kolektiva izvoze se u zemlje Evropske ekonomske zajednice, Sovjetski Saevz, Čehoslovačku, Njemačku Demokratsku Republiku i zemlje u razvoju.

Na svečanoj sjednici Radničkog savjeta, 36 radnika dobilo je odlikovanja predsjednika Tita.

U okviru svečanosti, juče je radnica Mara Škobić, na simboličan način, pustila u pogon novu predionicu sintetičkih prediva. (8.3.1978. godine)


Novi fakultet

Predstavnici mostarskih radnih organizacija i 18 heregovačkih opština potpisali su juče samoupravni sporazum o obezbjeđenju sredstava za početak rada Agromediteransko-biotehničkog fakulteta pri Univerzitetu “Džemal Bijedić”.

Tako će, najvjerovatnije, ovaj fakultet već u septembru primiti i prve studente.

O opravdanosti otvaranja ovog fakulteta svoje mišljenje daće uskoro i Izvršno vijeće Bosne i Hercegovine, nakon ćega će uslijediti i konačna odluka o osnivanju ove visokoškolske institucije.

Uporedo s ovim, u toku su poslovi za stvaranje svih potrebnih uslova za otvaranje Građevinskog i Filološkog fakulteta. (20.3.1978. godine)

Krajem godine novi hotel

Ugostiteljska organizacija udruženog rada “HETMOS” planira da krajem godine u Mostaru udari temelje novom, petom po redu, hotelu u Mostaru.

Ovaj prvi hotel A kategorije, kako smo obaviješteni, biće izgrađen u neposrednoj blizini Starog mosta.

Mostarski ugostitelji planiraju i otvaranje i više drugih objekata, u koje će ukupno uložiti 600 miliona dinara. (21. 3. 1978. godine)

(NovaSloboda.ba)


Komentariši