Proteci Bosno – knjiga Šućrije Čuste

Stazom bosanskih vitezova

Na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a ujedno i Dan Blagaja, 1. marta, već nekoliko godina Blagajci na konjima i u tradicionalnoj nošnji sa zastavama Bosne i Hercegovine, što ljiljankama, što žuto-plavim, uz zvuke ratnih bubnjeva izlaze na Stari grad Blagaj.

Ponosno i prkosno, kakva je i Bosna, pokazuju da su svoji na svome. Pokazuju da cijene prošlost od najstarijih vremena.

Na početku ovogodišnje manifestacije koja nosi ime "Stazom bosanskih vitezova" promovirana zbirka poezije Blagajca Šućrije Čuste Proteci, Bosno. Čusto nam ovom knjigom poezije pokušava prenijeti poruke minulih vremena pa u pjesmama lahko možemo prepoznati likove i događaje iz naše dalje ili bliže prošlosti.

Proteci Bosno

Proteci, Bosno!

Proteci, Bosno,

Kroz njihove prljave

Umove.

Svojom bistrinom,

Izbistri im zakrvavljene

Oči.

Natopi im dušu,

Svojom plemenitošću.

Dvoglavoj aždahi

Na rep stani,

Nek crkne, zmija,

U noći

Što mora doći.

Proteci, Bosno, proteci…

(Šućrija Čusto)

(tekst je objavljen na portalu stav.ba, dana 1. marta 2021. godine)



Dugogodišnji sakupljač istorijskih podataka Blagaja, kulturni pregalac i pjesnik Šućrija Čusto, izdao je novu knjigu poezije pod nazivom "Proteci Bosno". Ova zbirka je interesantna i zbog toga što su svi stihovi ispisani latinicom i bosančicom. Za naslovnu stranicu, predlist i zalist, autor je odabrao neke od mojih slika. Hvala na povjerenju! Puno sreće i uspjeha u životu i radu i još puno poezije želim!

(preneseno sa StudioArt47)


Na slikama: Knjiga “Proteci Bosno” i mladost Blagaja pred promociju knjige "Proteci Bosno” povodom manifestacije "Stazom bosanskih vitezova” koja se održaje u čast Dana nezavisnosti BiH i Dana Blagaja.

(Šućrija Ćusto)

(spagos)

Komentariši