Između starih putopisa i novih medija: Stari most, Mostar 1848.



 


O Mostaru i njegovim znamenitostima pisalo se od davnih vremena. Nekadašnje putopise, pretočene u debele knjige, danas zamjenjuju kratke informacije, u skladu sa vremenom u kome živimo. Na twitteru je uz jednu staru grafiku Starog mosta iz 1848. godine objavljen i kratki, polovičan tekst, koji čitaoce tek upućuje na knjigu, i ono što je u njoj zapisano, s linkom za knjigu

http://bsb.bayern/wddhx :

"Iz naših digitaliziranih knjiga: Putovanje Džona G. Wilkinsona (1797. – 1875.) kroz jugoistočnu Evropu…. Do mosta iz Mostara "ljepota njegovog luka i lakoća proporcija … Nisam vidio nikoga ko ga može nadmašiti" – kako tada, tako i sada!"

Naravno radi se o knjizi John Gardner Willkinsona, čiji puni naslov u originalu glasi: "Dalmatia and Montenegro: with a journey to Mostar in Herzegovina, and remarks on the slavonic nations: the history of Dalmatia and Ragusa, the Uscocs …", o kojoj smo pisali u knjizi "Perom i kamerom o Mostaru" izdatoj 2018. godine u Mostaru. U knjizi smo o autoru napisali slijedeće:

… Znanstvenik-putopisac Wilkinson, ostavio je svoja izuzetno opširna zapažanja o Mostaru i Mostu u svojoj knjizi „Dalmatia and Montenegro with a journey to Mostar” (Dalmacija i Crna Gora s putovanjem u Mostar), objavljenoj 1848. g. John Gardner Wilkinson, inače veoma poznat egiptolog, koji je proputovao cijelu Dalmaciju i Crnu Goru, namjerno je skrenuo sa svoje jadranske rute kako bi obišao Mostar i proveo desetak dana u njemu. Od rane je mladosti bio opsjednut putovanjima i nakon što nije uspio diplomirati na Univerzitetu Oxford, odlučio je istražiti svijet o svom trošku…

…Veoma vjerno i prilično opširno iznio je svoje viđenje stanja u ondašnjem Mostaru. Inače, baš on je iza sebe ostavio najstarije precizne mjere mosta.

U tekstu o Starom Mostu, ispod slike u prilogu je napisano:

"Mostar se oduvijek slavio. Stari most ima jedan luk, raspona devedeset pet stopa i tri inča: a kada je Neretva niska, oko sedamdeset stopa od vode ili, do vrha parapeta, sedamdeset i šest stopa. Rijeka, u sezoni kad sam bio u posjeti, bila je neobično visoka, bila je samo 44,9 od površine vode; ali čak i tada, ljepota luka i visina njegovih proporcija…(nije izostajala).

Fotografija: izvod iz knjige Wilkinsona, 1848. grafika Starog mosta s dijelom teksta.

Priredili: Smail Špago, Armin Džabirov, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Komentariši