Dan kad je muzika umrla

Tragična nesreća, i zvuk, koji je i danas živ: Sjećanje na legendarnog Buddy Hollyja i njegove rock'n'roll prijatelje.

Ljubitelji muzike znaju: 3. februara je "The Day the Music Died", Dan kada je muzika umrla.

Tako je to od 1959. godine. Toga dana Buddy Holly (22), Ritchie Valens (17) i "The Big Bopper" (28) ulaze u mali avion, kako bi stigli na svoj sljedeći koncert. U snježnoj oluji pilot je pogrešno pročitao instrumente, on i troje muzičara ginu u nesreći. Muzički svijet je šokiran. I tuguje do danas.

Buddy Holly svojim izgledom uopšte nije izgledao poput neke rock zvijezde. Međutim, momak sa naočalama debelih okvira stvarao je itekako cool crnu muziku: Buddy Holly bio je idol za svoju generaciju – a avionska nesreća u kojoj je poginuo 1959. bila je tragedija za mnoge ljude širom svijeta.

U njegovom rodnom gradu Lubbocku u Teksasu nalazi se velika statua u čast ove rock'n'roll zvijezde.

Njegove najpoznatije pjesme su: That'll Be the Day, Peggy Sue, Oh Boy!, Everyday und It Doesn’t Matter Anymore.

Hollyjeva muzika, kao ni mit o njemu, nikad nisu umrli. Snimao je tako puno da je njegova izdavačka kuća mogla izdavati njegove nove albume i singlove deset godina nakon njegove smrti. Studijski muzičari nadopunjavali su njegove demo snimke do tadašnjih komercijalnih standarda. Najbolji od njih je vjerojatno njegov prvi posthumni singl "Peggy Sue Got Married" iz 1959., kao i "Crying, Waiting, Hoping".

Hollyja su nastavili promovisati i prodavati kao "aktivnog" muzičara, a njegova izdanja imala su vjerne sljedbenike, pogotovo u Evropi. Potražnja za neizdanim Hollyjevim materijalima bila je tako velika da je Norman Petty nadosnimavao i prilagođavao što god je mogao naći, čak i alternativne verzije studijskih snimaka, prvobitno odbačene snimke, snimke s novim gitarskim aranžmanima, pa čak i amaterske demo snimke iz 1954. u kojima su niskokvalitetno snimljeni vokali prekriveni novom orkestracijom.

Posljednji album Buddyja Holyja bio je "Giant" sa singlom "Love is Strange", izdan 1969. godine.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši