Duboko ranjena duša



 Ma Rainey (Viola Davis) želi svoju kolu. Tri flaše, hladne, onako kako to stoji u njenom ugovoru. Prije toga neće ni otvoriti usta. Sve se dešava 1927. godine, kada je "majka bluesa" došla sa juga u Chicago, da snimi svoju prvu ploču. „Nikoga nije briga za mene. Sve što žele, to je samo moj glas”, kaže ova afroamerička pjevačica – i progoni bijelog šefa studija, koji ima samo jednu želju, da snimi njenu pjesmu.

Tri flaše koka-kole – to je borba za moć koju je Ma vodila protiv eksploatacije bijelog establišmenta. Fantastično je kako Viola Davis (poznata iz filma "Kako se izvući iz ubistva") u filmu “Ma Rainey's Black Bottom”, "Crno dn Ma Rainey" glumi snagu blues pjevačice i istovremeno iskazuje sjajni napor cjeloživotne borbe za umjetničko priznanje.

Netflix produkcija Georgea C. Wolfea više je od portreta ove legendarne muzičarke. Na osnovu drame Augusta Wilsona “Fences”, „Ograde“, dan u studiju će se proširiti u mikrokozmos afroameričkih životnih iskustava. Bend okuplja likove koji su šezdeset godina, nakon ukidanja ropstva, još uvijek nose duboke tragove rasizma.

Trubač vruće glave Levee, koga glumi Chadwick Boseman, možda je naučio skrivati bijes iza osmijeha, ali traume iz njegovog djetinjstva, ne mogu se izliječiti kroz muzički entuzijazam.

To je zadnja uloga Bosemana ("Crna pantera"). U avgustu prošle godine umro je u 43. godini života. Rijetko ko je tako impresivno demonstrirao samouništavajuću agresivnost duboko ranjene duše.

O filmu:

Ma Raineys Black Bottom” je film režisera George C. Wolfe, u glavnim ulogama su igrali Viola Davis i Chadwick Bosemann.

Ma Raoney važi za majku bluza, a u portret filmu Netflixa, ona odjednom ostaje na marigini zbivanja, nadmašena posljednjim nastupom Candwicka Bosemanna.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši