Selma samujeSelma iz kultne pjesme “Bijelog dugmeta” samuje u Zagrebu.

U Mostaru je umrla njena sestra Nura.

Putovala je često vikendom jer je kao djevojka iz Zenice pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu. Jednog dana srela je Vladu. Džentlmenski joj je ponio tamnocrveni koferčić do željezničke stanice.

“Ja sam ležala sa curama na travi, a Vlado je sa drugarima ležao nasuprot. Čupkao je travu i stalno me gledao. Izgleda da se odmah zainteresovao za mene, a kasnije smo se sretali na korzou. Jednom me sreo sa koferom, pa mi je ponio prtljag. Išli smo na stanicu i onda mi je pomogao da uđem u voz. U tom vozu bio je polupan prozor, a on mi je onda rekao: ‘Selma, ne naginji se kroz prozor”, ispričala je danas 90-godišnja Selma kojoj je čuvenu pjesmu “Bijelog dugmeta” napisao i posvetio Vlado Dijak, zaljubivši se u nju s početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Selma i danas živi u Zagrebu. Zaljubljeni i talentirani Vlado je susret i emocije prema Selmi pretočio u stihovove. A ljubav Diljaka prema njoj bila je platonska, obilježena pogledima prepunim osećanja i bez riječi o tako velikim emocijama.

Pjesma “Selma” je prvo objavljena u novinama. Selma je saznala za to nakon što joj je otac to pokazao, a numeru u izvođenju “Bijelog dugmeta” čula je 1975. na njihovom koncertu u dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu.

Mnogi joj nisu vjerovali da je bila tiha patnja i ljubav čuvenog pesnika. Ona je priču o njoj i Dijaku ispirčala Goranu Bregoviću, pa posjetila Vladin grob, priznavši da je i ona patila za njim. O tome je pisala u svojoj zbirci poezije “Selma putuje na fakultet” gdje je i pjesma “Sjećanje na Vladu”.

Selma je prošle godine napunila 90 godina što je na Instagramu zabilježio bivši pjevač “Bijelog dugmeta” Željko Bebek koji je i otpjevao kultnu pesmu.

“Samujem kao svaka starica. Voljela bih da malo dođete u Zagreb. Rijetko putujem. Nedavno mi je umrla i sestra Nura-Marija u Mostaru i sve je manje onih sa kojima sam provela život. Odem do dućana, popričam sa poznanicima i to je sve – ispričala je Selma za banjalučki portal “Nostalgija”.

Izvor: Žena

(tekst je objavljen na portalu Azra, dana 11. decembra 2020. godine)Selma

Selma

Putuje na fakultet

Ona putuje, ja kofer nosim

Molim

Težak je al’ pošto njen je lično

Ja i taj kofer volim

Selma, Selma,

Zdravo, Selma

Putuj, Selma

I molim te, ne naginji se kroz prozor

Selma

Na ulasku u voz ti htjedoh reć’

Nesto nježno, što izaziva

Pozor

Al’ rekoh samo zdravo, Selma

I molim te ne naginji se kroz prozor

Selma, Selma,

Zdravo, Selma

Putuj, Selma

I molim te, ne naginji se kroz prozor

(Vlado Dijak)

link za pjesmu: https://youtu.be/YsVp2Zif28g

(spagos)

Komentariši