Najkraći putopis o Mostaru, 1907.


(prenešeno sa cidom/facebook, autor Armin, 24. decembar 2020.)

Kroz Mostar su prošli mnogi putopisci, putnici-namjernici, slučajni prolaznici, turisti…

Dosta njih je ovjekovječilo Mostar, bilo kroz grafiku, sliku, fotografiju, bilo kroz prozu illi poeziju, neki šturi tekst ili čitavu knjigu. Nekima se Mostar svidio a nekima i nije…

Ipak niko nije kraće opisao Mostar kao William Le Queux, englesko-francuski pisac i novinar, koji je to uradio u dvije rečenice u svojoj knjizi "An observer in the Near East" iz 1907 godine, a koja ima više od 300 stranica.

On je to uradio u dvije rečenice:

"Mostar je prilično dosadan mali grad na Neretvi, i dalje polu-turski, sa svojim džamijama i bazarom gdje se mogu nabaviti ugravirane srebrene rukotvorine iz Livina (Livno?!). Ali tu nema ničega zanimljivog, pa sam slijedeći dan nastavio za Sarajevo."

(armin)





(fotografije, Mostar, 1907.)

Više bi vjerovatno napisao neko, ko je kroz Mostar onoga vremena prošao samo vozom, i zadržao se na željezničkoj stanici samo nekoliko minuta, dok je lokomotiva uzimala vodu, ili ugalj.

Potražili smo ko je bio taj putopisac, i kako se iz naslova njegove knjige može zaključiti, putovao je kroz zemlje, koje je nazvao Bliski istok, i o tome, nakon povratka, nekome podnio izvještaj o situaciji u zemljama, navedenim u naslovu knjige.

William Tufnell Le Queux (rođen 2. jula 1864. u Londonu, Engleska, † 13. oktobra 1927. u Knokkeu, Zapadna Flandrija) bio je engleski novinar, pisac i diplomata francuskog porijekla.

Le Queux je bio sin francuskog trgovca platnom iz Londona i njegove britanske supruge. Školske dane proveo je u Engleskoj, a zatim je studirao umjetnost; među ostalimsa Ignaceom Spiridonom (1860-1900). Nakon uspješno završenog studija, Le Queux je započeo veliku turneju koja ga je, uglavnom pješice, vodila kroz Njemačku, Italiju i Francusku.

Pomenućemo ovdje naj(ne)važniju njegovu knjigu: The Near East. The present situation in Montenegro, Bosnia, Serbia, Bulgaria, Roumania, Turkey and Macedonia. London 1907.

(Bliski Istok. Sadašnja situacija u Crnoj Gori, Bosni, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Makedoniji. London 1907).

(spagos)

Komentariši