Prije 65 godina – Sisi, bol u srcu za vječnost



Teško da bilo koji filmski klasik izaziva toliko emocija kao ovaj prvi film o Sissi, sa Romy Schneider. Počelo je prije 65 godina u kinima, kasnije se preselio na TV, a skoro redovno se ponovo vraća na male ekrane, pa i kod nas, tokom praznika.

Bilo je prošlo samo deset godina od kraja rata, vremena su bila teška, uprkos ekonomskom čudu. Narodne mase su na ekranu tražile taj, navodno idealni nekadašnji svijeta, koji je bio uništen u dva svjetska rata. Prije 65 godina – 21. decembra 1955. godine, u Beču je premijerno prikazan film "Sissi" o austrijskoj carici Elizabeti. Dan kasnije (22. decembra) kostimirani film stigao je u kina u zapadnoj Njemačkoj. Ove godine film “Sissi”bit će ponovno na televiziji 25. decembra, ARD, 14:55).

Melodramski dijalog između cara i njegove rođake, koja je dobrih sedam godina mlađa od njega, a kasnije carice Sisi, kako je zapravo istorijski napisano njeno ime,samo sa jednim "s", vrhunac je ovog filma.

Međutim, mnogi su ovaj film, sa Karlheinzom Böhmom u ulozi Franza Josepha i Romy Schneider kao mladom Sissi, vidjeli kao savršeno oblikovan, perfektan kič.

„Mama je željela da se zaručim sa kćerkom od tetke Ludovike. Nikad nisam bio tako sretan što sam svojoj majci ispunio ovakvu želju ”, kaže Kaiser. „Želiš li biti moja supruga?“ „Ne, nikada“, kaže Sissi. „A zašto ne?“, „Zato što ne želim stati na put sreći rođake Nene, i zato što nikad ne bih ukrala njenog muža."

Ova izmišljena dilema petnaestogodišnje vojvotkinje Elisabeth Amalie Eugenie od Bavarske u fokusu je filma. Austrijski režiser Ernst Marischka (1893-1963) već je ranije angažovao mladu Romy u filmu „Kraljičine djevojačke godine“, koji govori o britanskoj monarhinji Viktoriji (1819. – 1901.), te zajedno s Hansom Moserom i Paulom Hörbigerom također u bečkom vojnom marš filmu „Die Deutschmeister“.

Radnja filma "Sissi" iz 1955. godine, počinje ustvari 1853. godine u Possenhofenu na jezeru Starnberg. Vojvoda Max von Bayern živi mirnim životom sa suprugom i njihovom brojnom djecom, uključujući njihove kćeri Helene (Nene) i Elisabeth (Sissi). Sestra njegove supruge Ludovike je majka austrijskog cara i htjela bi mladog Franza Josipa (23) oženiti sa Helenom (19). Poziva Ludoviku i njezinu najstariju kćer u Bad Ischl kod Salzburga da se zaruče. Sissi je išla s njima.

Dječačurak Sissi slučajno je upoznala mladog cara kad je pobjegla u prirodu, ali mu nije rekla ko je. Mladog monarha je privukla prirodnost Elisabeth, a kasnije, na užas njegove majke, na prijemu najavljuje zaruke sa Sissi, umjesto sa Nene. Sissi putuje preko Dunava do svog novog doma u Austriji.

Sitna Romy Schneider je tokom snimanja u septembru 1955. godine napisala da joj je perika bila "tako neobična i iscrpljujuća" za nošenje; od težine joj se činilo "da joj je vrat ukočen, kao da sjedi u prvom redu u kinu". Glumica se kasnije žalila na filmove "Sissi" da joj je uloga bila "poput bljutave kaše od griza". „Tako je definitivno bilo tada. Ali onda jednog dana više nisam željela biti princeza. "

Nakon prvog filma slijedila su dva nastavka: 1956 „Sissi – mlada carica“ i 1957 „Sissi – sudbonosne godine carice“. Romy Schneider je odbila četvrti film uprkos milionskoj ponudi. 1972. se ipak pojavila kao realističnija Sisi u umjetničkoj filmskoj adaptaciji "Ludwig II." Luchina Viscontija (1906-1976), zajedno s Helmutom Bergerom kao bavarskim kraljem iz bajke.

Romy Schneider umrla je od zatajenja srca u Parizu 1982. godine, kada su joj bile tek 43 godine, nakon što je u saobraćejnoj nesreći izgubila svog 14-godišnjeg sina.

(express)

(spagos)

Komentariši