Obilježena 79. godišnjica protesta mostarskih žena

Grupa učenica Trgovačke akademije i Učiteljske škole, članice SKOJ-a, Mostar 1941


Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar, perfomansom San o slobodi, u izvođenju članova Mostarskog teatra mladih, obilježilo je danas na Tepi 79 godišnjicu od velikog protesta žena-antifašistkinja Mostara.

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a su nakon šetnje ulicama Mostara, posjetili i Partizansko spomen groblje, položivši cvijeće na nadgrobnim pločama žena poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Decembra 1941. godine, više stotina žena Mostara satima je protestovalo zbog loše snabdjevenosti grada koja je uzrokovala brojna oboljevanja i glad. Napisale su protestno pismo sa zahtjevom da se to hitno popravi i uručile ga Gradskom poglavarstvu, a potom su otišle na Tepu, gdje se prodavala jedino repa. Žene su isprevrtale tezge i razbacale repu, a onda su satima demonstrirale gradom. Intervenisala je i policija.

Godišnjica protesta žena Mostara

Decembra 1941. godine, više stotina žena Mostara satima je protestovalo zbog loše snabdjevenosti grada koja uzrokuje i brojna oboljevanja i glad. Napisale su protestno pismo sa zahtjevom da se to hitno popravi i uručile ga Gradskom poglavarstvu. Nakon toga, otišle su na Tepu – gradsku pijacu, na kojoj je bilo jedino repe. Isprevrtale su tezge i razbacale repu, te satima demonstrirale gradom. Intervenisala je i policija.

“Pozivamo žene Mostara, prije svih, da se ove subote okupimo na Tepi u 11 sati i prisjetimo heroina Mostara koje su 1941. godine imale hrabrosti u okupiranom gradu dići snažan glas i izraziti bunt. Svoj protest simbolično su nazvale Viktorija. Prisjetimo ih se sutra i od Tepe laganom šetnjom prođimo gradom do Partizanskog spomen gaoblja. Naoružajmo se cvijetom i položimo ga na posječene cvjetove žena-antifašistkinja Mostara na Partizanskom spomen groblju”, poručuju iz UABNOR-a Mostara.

(spagos)


Komentariši