Zanimljivi muzeji


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Dnevni avaz, dana 20. oktobra 2020. godine, autor je M. Smajić)

Muzej u Jablanici postaje jedan od najmodernijih u BiH: Do kraja godine posjetioci će se moći „naći“ u centru „Bitke za ranjenike“

Posjetioci Muzeja će kroz virtuelnu stvarnost imati dojam da se nalaze u historijskom vremenu i prostoru

Jedan od najpoznatijih muzeja u BiH, „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici, do kraja godine će svojim posjetiocima omogućiti vrhunski virtuelni doživljaj.

Radi se o svojevrsnoj digitalizaciji i zapravo potpunoj modernizaciji ovog mjesta kulture i obrazovanja koji će kroz projekt prekogranične saradnje pod nazivom „Zanimljivi muzeji“ odgovoriti željama i potrebama moderne publike i tako se pridružiti brojnim muzejima širom svijeta koji koriste aplikacije, kodove, ekrane osjetljive na dodir, virtuelnu stvarnost i brojne druge tehnologije.

Novi oblik

Da se realizacija ovog projekta privodi kraju, potvrdio nam je Rasim Tulumović, projekt menadžer.

Završena je 3D animacija i snimanje videa za VR aplikacije, a objavljen je i tender za nabavku neophodne opreme, kao i za građevinske radove. Naime, kako je pojasnio, za realizaciju ovog projekta je neophodno u potpunosti prilagoditi prostor te će Muzej u Jablanici zapravo dobiti jedan sasvim novi oblik u kojem više neće dominirati samo glavna postavka.

– Posjetioci Muzeja će kroz virtuelnu stvarnost imati dojam da se nalaze u historijskom vremenu i prostoru, u konkretnom slučaju naći će se u centru „Bitke za ranjenike“. Dakle, u tom trenutku taj svijet koji se posmatra uz pomoć pokretnih slika, zvukova, ali i interakcije postaje virtuelna stvarnost posjetilaca – pojasnio nam je Tulumović.

Također, bit će osmišljena i postavka pod nazivom „Rat i umjetnost“ koja će prikazati sadržaje koji su bili inspiracija brojnim umjetnicima ne samo za „Bitku za ranjenike“ već i druge teme, a jablanički muzej će dobiti i suvenirnicu.


Svečana promocija

Planirano je da, kako nam je otkrio Tulumović, veći dio sadržaja bude dostupan za 25. novembar, za Dan državnosti BiH, dok će svečana promocija cjelokupnog projekta biti održana za Dan nezavisnosti naredne godine.

Projekt prekogranične saradnje „Zanimljivi muzeji“ finansira Evropska unija u sklopu prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je skoro 400.000 eura, od čega EU finansira blizu 300.000 eura. Uz Jablanicu, ovim projektom je obuhvaćen i Muzej u Nikšiću u Crnoj Gori, a zajednički ga provode Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikanti Nacionalni muzej Crne Gore i Općina Jablanica.

(avaz)

Komentariši