Sjećanje na Mostar koga više nema



(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 29. juna 2020. autor Fazlija Hebibović)
Fazlija Hebibović – Sjećanja: Nova telefonska centrala, dovršava se željeznička stanica, počinje otkup duhana, Šantićeve večeri poezije
Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.
Danas objavljujem tekstove iz 1977. godine – počinje s radom nova telefonska centrala, obezbijeđena sredstva za dovršenje željezničke stanice, utvrđene otkupne cijene duhana, počinju Šantićeve večeri poezije.

Počela s radom nova centrala
Ovih dana, u Mostaru je uključena nova tranzitna poluelektronska telefonska centrala, čime je privedena kraju realizacija kompletnog programa razvoja OOUR PTT Mostar.
Nova telefonska centrala, koja ima 2.300 priključnih tačaka, obezbijediće brži i bolji telefonski saobraćaj i u znatnoj mjeri će zadovoljiti zahtjevima privrede i drugih korisnika u Hercvegovini.
U dvadeset mjesta Hercegovine sada postoje automaztke telefoske centrale sa blizu 19.000 priključaka.
Na tome se neće stati. Srednjoručni plan predviđa brži razvoj PTT službe. Za realizaciju ovog plana predviđena su ulaganja od blizu 440 miliona dinara.
Sada na 100 stanovnika dolazi 3,9 telefona, a do 1980. godine taj broj treba da iznosi 10,36. telefona
(2. 9.1977. godine)

Nova stanica bez zastoja
Juče je saopšteno da su obezbijeđena potrebna sredstva za dovršenje željezničke stanice u Mostaru, koja će, prema očekivanjima, biti gotova do kraja iduće godine.
Sada je u toku druga faza izgradnje ovog objekta.
(3.9.1977. godine)

Utvrđene otkupne cijene duhana
Predstavnici osnovnih organizacija udruženog rada sa područja Hercegovine, Crne Gore i Dalmacije koji vrše otkup i preradu hercegovačkog duhana dogovorili su se o zajedničkim kriterijumima za procjenu kvaliteta duhana uoči ovogodišnjeg početka otklupa.
Prema predviđajima, ovogodišnja proizvodnja “hercegovca” iznosiće 12.000 tona duhana. Od toga će se na području Hercegovine otkupiti više do 8.000 tona.
Najbolje vrste otkupljenog duhana plaćaće se 47 dinara po kilogramu. Ovogodišnji otkup počinje u novembru.
Prema ocjeni stručnjaka, ovogodišnji duhan je boljeg kvaliteta od prošlogodišnjeg.
(4.9.1977. godine)

Šantićeve večeri poezije
“Šantićeve večeri poezije”, devete po redu, održaće se 9. i 10. decembra i treba da proteknu u znaku obilježavanja dvostrukih Titovih jubileja.
Očekuje se da će na ovoj manifestaciji učestvovati predstavnici udruženja književnih iz svih naših republika, što će ovim večerima dati jugoslovenski karakter.
Prvog dana, književnici će posjetiti škole, radne organizacije i mjesne zajednice.
Centralna svečanost, na kojoj će učestvovati svi gosti, održaće se 10. decembra. Poslije toga će glumci mostarskog Narodnog pozorišta govoriti stihove Alekse Šantića, Hamze Hume i Antuna Branka Šimića.
(18.9.1977. godine)
(NovaSloboda.ba)
(fotografije: arhiva, Aid)

Komentariši