U sjećanju: Prije 50 godina Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju na SP u košarci

Jedno sjećanje na događanja u sportu prije pola vijeka. Pored trajnog sjećanja na rezultat utakmice protiv SAD od 70:63, koji je otvorio vrata ka prvom zlatu Jugoslavije u košarci, ne blijede ni sjećanja na televizijske prenose, na crno bijelim tv aparatima, jer boje na tv tada još nije ni bilo. Ovu uitakmicu pamtim i po još jednom bizarnom detalju, koji također ne blijedi, svaki put kad se govori o ovom prvenstvu. Gledali smo prenose utakmica tada u prepunoj sali studentskog doma  na Bjelavama u Sarajevu. Na samom početku utakmice, nakon što su osvojili lopta na centru, naši košarkaši su postigli prvo vođstvo od 2:0. Do mene je stajao jedan "fudbalski" navijač i "stručnjak", koji nakon ovog rezultata reče u fudbalskom maniru: "Dobro je, da hoće ovako opstati do kraja". Tada je na tv bio samo jedan kanal, a svaku utakmicu smo pored direktnog doživljaja u prenosu uživo, doživljavali još nekoliko puta sutri dan čitajući sportsku i dnevnu štampu, a nakon toga još i kroz analize u krugu prijatelje. Neka fina vremena.
(spagos)

Prije 50 godina u Ljubljani je održano je Svjetsko prvenstvo u košarci. Zauvjek će ostati upamćeno po istorijskom uspjehu selekcije Jugodlavije i početku dominacije jugoslovenske košarke.
Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi  i Trajko Rajković.

Tačno pre 50 godina, 25. maja 1970, na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, reprezentacija Jugoslavije završila je veliko takmičenje sa prvim zlatom u istoriji košarke.
Na čelu sa selektorom Rankom Žeravicom, kultna selekcija postavila je zlatni grumen u temelj uspeha mnogih generacija koji su nosile dres sa "šest baklji".
Godinu dana ranije, zlatni tim ostao je bez lidera – Radivoja Koraća, tragično stradalog u saobraćanoj nesreći u blizini Sarajeva. Bez njega, pod ogromnim pritiskom javnosti, u prisustvu Josipa Broza Tita, "Žeravičinih 11" postali su besmrtni.
U hali "Tivoli" u odlučujućem meču, ekipa koju je predvodio kapiten Ivo Daneu dan ranije (23. maja 1970.) Jugoslavija je pobedila reprezentaciju SAD i postala prvak svijeta i prije poslijednjeg kola turnira. Tada još nije bilo finala.

Američka selekcija pobjeđena je sa 70:63, a zlato je potom darivano tadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu, kao poklon.
Odlučujuću utakmicu počela je petorka u sastavu Plećaš, Tvrdić, Šolman, Skansi i Ćosić, a veliku šansu su dobili i iskoristili Simonović i Kapičić. Cijeli svijet se tog 23. maja upoznao sa nadolazećom košarkaškom silom.
Dan kasnije, 24. maja, svijet je dobio novog košarkaškog vladara.
(sport)


Komentariši