U sjećanju – Dan kad je Velež prvi put osvojio Kup maršala Tita



24. maja 1981. godine, FK Velež Mostar je po prvi put osvojio Kup maršala Tita.
U Beogradu, pred 40.000 gledalaca, pao je Željezničar, koji je s klupe vodio Ivica Osim. Gotovo 15.000 (prema nekim izvještajima i 20.000) navijača iz Mostara bilo je svjedokom historijske pobjede. Tako je FK Velež postao prvi klub iz Bosne i Hercegovine s osvojenim peharom Kupa Maršala Tita.
Velež je do završne borbe stigao eliminiravši banjalučki Borac (3:2), Sutjesku službenim rezultatom, Bregalnicu (2:0) i Budućnost (2:1), dok su se Sarajlije do finala probile preko Rudara iz Velenja (2:1), Slobode iz Titovog Užica (1:0), niškog Radničkog i Partizana.
Mostarci su tih dana živjeli samo za jednu utakmicu, a to je finale u Beogradu protiv Željezničara. Kolone auta, autobusa i dva specijalna voza krenula su za Beograd. Taj dan se na Marakani zaorila pjesma i skandiranje "Rođeni, Rođeni" s jedne strane, i "Željo, Željo" s druge strane stadiona. Željezničar je bolje otvorio utakmicu i prvi poveo golom Baždarevića iz penala u 34. minuti.
Velež brzo dolazi do izjednačenja, a zatim i do prednosti, i to golovima Vahida Halilhodžića. Prednost Veleža nije dugo trajala, jer je sudija Vlajić opet pokazao na penal, i opet je Baždarević bio precizan.
Igrala se 62. minuta, a rezultat je bio 2 : 2.
Dragan Okuka u 78. minuti, na asistenciju Halilhodžića, postiže gol i postavlja konačnih 3:2. Veliko slavlja Rođenih u Beogradu, ali i u Mostaru moglo je krenuti.
Tada je mnogima ostalo u sjećanju da su se navijači Veleža nakon utakmice klanjali Vahidu na Terazijama, kojem je ta utakmica bila oproštajna, jer je bio dogovoren transfer u Nantes.
“Ostvarili smo veliku pobjedu, prema mišljenju mnogih, najveću u historiji Veleža. Bila je to jedna od mojih najboljih utakmica u igračkoj karijeri i sigurno jedan od najsretnijih dana u mom životu”, rekao je Vahid Halilhodžić.
Koliko je to bila velika utakmica, dovoljno govore riječi Mehmeda Meše Baždarevića:
“To je bio prvi veliki okršaj kojem sam prisustvovao. Igrali smo protiv velikog Veleža, a Kup je bio izuzetno renomirano takmičenje. Nažalost, poraženi smo, a imali smo veliku želju da pehar donesemo u Sarajevo. Zaista velika utakmica, za mene uz Videoton najveća Željina iz tog vremena. Pamtim da je atmosfera bila odlična. Postigao sam dva pogotka sjajnom golmanu i čovjeku Enveru Mariću, ali to nije bilo dovoljno“, rekao je Mehmed Meša Baždarević.
Mostarci su svojim herojima priredili veličanstven doček na stadionu Pod Bijelim brijegom, a preko 20.000 navijača je pjevalo u jedan glas: "Procvjetala bijela lala, Velež nosi Kup maršala".

Beograd, Stadion Marakana
Gledalaca; 40.000
Velež – Željezničar 3 : 2
Strijelci: V. Halilhodžić 55.min, 58. min, Okuka 78. min za velež i Baždarević 34.min ( P ), 62. min ( P) za Željezničar
Velež: Marić, Kalajdžić, Mičić ( Vukoje ), Ledić ( Mulahasanović ), Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, V. Halilhodžić, Međedović, Skočajić. Trener: Miloš Milutinović
Željezničar: Njeguš, Berjan, Komšić, Lučić, Saračević, Čilić, Nikić, (Vlaški), Odović, (Grabo), Paprica, Baždarević i Bahtić. Trener Ivica Osim
Svoj doprinos u sezoni koja je krunisana prvim peharom Kupa maršala Tita dali su i Šišić, Lučić, Obšivač, Jovanović, Mesledžija, Dilberović, Tojaga, te u to vrijeme mlade snage M. Hadžiabdić, P. Jurić, Bijedić, kao i pomoćni treneri Franjo Džidić, Marko Čolić, kondicioni trener Pero Radeljić, te fizioterapeut Govedarica.
(radiosarajevo.ba)

Komentariši