Sa stranice Cidom: Park na Musali kao modna pista
Serija narednih fotografija je pomalo neobična, ali se ipak često pojavljuje u albumima starih fotografija i na portalima. Sve četiri su snimljene istog dana u parku na Musali. Inače park je u današnjem obliku izgrađen 1929. g., dok je prije toga postojala mnogo manja bašta s vodoskokom, a pripadala je hotel Neretvi.
Na tri fotografije vidljiv je dio Vakufske kuće izgrađene ispred Ćose Jahja džamijom 1937. g. kao i prekrasna kamena ograda parka, a na jednoj zgrada Muzičke škole. Na prvoj fotografiji vidi se Alajbegovića česma, koja je u prvobitnoj varijanti, kad je bila tek podignuta 1883. g., bila smještena uz Vakufsku kuću – odmah s desne strane na početku Braće Brkića ulice. Tek naknadno, 1936. g., česma je premještena na današnju poziciju.
Iz svih navedenih podataka zaključujemo da je godina nastanka ovih fotografija između 1937. i 1941. g. Na slikama vidimo prve mostarske „manekenke“. Naime, očigledno da je fotograf sa sobom vodio par djevojaka koje su mu pozirale, kako bi snimak bio što uvjerljiviji, te kako bi se motiv Mostara što bolje prodavao. Motiv pokrivenih muslimanskih žena bio je veoma čest na razglednicama sve tamo od dolaska Austrougarske pa do početka II. svjetskog rata. Bila je to egzotika, dašak Orijenta, neistraženi pejsaži za nenavikle oči primatelja pošte u Europi. Tako su i ove djevojke odjenule odjeću kojoj je cilj zagolicati maštu modernog građanskog sloja Zapada. Posebice je zanimljiva bila ova crna nošnja karakteristična isključivo za Mostar, a u izvornoj varijanti se sastojala od crnog ili tamnoplavog grubog vojničkog šinjela, čije bi se ogromne kragne podigle i po rubovima zašile, ostavivši samo prednji dio nezašiven, te time dobila vrsta kapuljače. Tako bi žene poprimile oblik bube jelenka, a što su strani putopisci često naglašavali i opisivali. U modernijoj varijanti vidimo da su djevojke odjenule istu tu nošnju samo načinjenu od laganijih, lepršavijih materijala. I obuća kod djevojke na zadnjoj fotografiji je u trendu – sandale i obavezne štikle.
Tibor Vrančić

Komentariši