Iz stare štampe: Oglas apoteke Wenzela Mikana – Musavat br. 5. iz 1909. godine

U časopisu Musavat, broj5, iz 1909. godine objavljen je sljedeći oglas:
“Ljekarna kod carskog orla u Mostaru
Vjenceslav Mikan
Sauervaldova ulica,
Drži na zalihi domaćih i stranih špecijaliteta, parfumerija i sapuna od
najglasovitijih tvrdka uz umjerenu cijenu
Hrane razne vrsti za djecu uvijek svježe i najbolje vrsti. Sprave za odgajanje djece, kao sisaljke svake vrsti, boce za dojenje, komplet i druge sprave za potrebu djece i žena.
Potrebne kućne stvari, svakovrsne maze, pilule, voda za usta, praške za čišćenje zuba, četkice za zube itd, borax, gliserin, vazelin, riblje ulje, ricinus-zejtin itd., prašak za svakovrsne insekte i druge stvari za desinfekciju uz najumjereniju cijenu na malo i veliko.
Medicinalna vina, malaga, konjak, grožgjenka, pravi rum, ruski čaj, mineralne vode itd. Medicine, praške maze za liječenje konja, krava, ovaca, koza i svih domaćih životinja mogu se uvijek dobiti.
Veliki izbor domaćih i stranih špecijaliteta, pomade, zejtina i preparata za rašćenje, bojanje kose i brkova. Pomada za lice od najboljih tvrdka, medicinalni sapuni svake vrsti. Najbolja sredstva proti pjega, hrapavosti, osulina na licu, za čišćenje lica, za uzdržavanje ljepote, svježosti, glatkoće i finoće.
Povoji za svaku potrebu. Pamuk za rane, platna za povoje na malo i veliko.
Prepakivanje iz drugih trgovina dragovoljno. – Pakovanje badava.
Narudžbe preko B. K. prosta od poštarine.
Brzojavna adresa: MIKAN, – Mostar”
Prvu apoteku u Mostaru otvara Julius Thonhauser, doseljenik iz Szent Andree (kod Pešte), pod nazivom „Apotheke zum Reichsadler“ (Apoteka kod carskog orla), a bila je smještena na adresi Glavna ulica br. 129, u jednom od prizemnih dućana na potezu od Vučijakovića džamije i današnjeg Pozorišta. Kasnije Thonhauser preseljava svoju apoteku na Mejdan, da bi je nakon njegove smrti, od Juliusove udovice otkupio Wenzel Mikan, doseljenik iz Češke, ostavljajući čudno ime apoteke „Kod carskog orla“. Međutim, tu se ne zadržava dugo, jer već 1905. godine preseljava u svoju novoizgrađenu zgradu na samom uglu Sauerwaldove (Srednje) i Haljevčeve ulice (danas Huse Maslića). Godine 1911. udružuje se Mikan s Antoniom Tiberiom i Krešimirom Aničićem, te otvaraju kino „Uraniu“ odmah pored njegove poslovno-stambene zgrade. Uz angažman fotografa Stjepana Tomlinovića, izdaje i svoje dopisnice na kojima reklamira duhan i duhanske proizvode, koji su se u ono vrijeme svakako prodavali i u njegovoj apoteci, a koju donosimo ovdje.
Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši