Osvrt na istoriju vatrogastva u Mostaru

Godina 1880. smatra se godinom početka vatrogasnog zbora ili čete u Mostaru. Imena prvih članova čete međutim nisu poznata, a nisu poznate ni prve akcije na gašenju požara sve do 1885. godine.

Sve se ovo vidi i u obimnoj informaciji o prvim godinama vatrogasnog društva koju je početkom 1905. godine objavio mostarski list „Osvit”. Informaciju je napisao jedan od prvih zapovjednika vatrogasne čete ing. Karlo Köhler. Poslije pet godina, 25. augusta 1885. godine održana je skupština vatrogasnog društva. 1891. godina o vatrogasnom društvu pisao je Karlo Peez u svojoj knjizi „Mostar und sein kultur Kreis“ (u prevodu „Mostar i njegova kultura“) i rekao da je društvo utemeljeno 1885. godine i da ima 25 članova utemeljivača, te da ima 50 podupirajućih i 30 izvršujućih članova. Raspolaže sa dvije velike štrcaljke, jednim pomičnim ljestvama, jednim velikim konjskim kolima s rekvizitima itd.

Kako je već rečeno, na sjednici od 25. avgusta 1885. godine izabran je predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog ruštva u Mostaru, najviši činovnik austrougarske administracije u Hercegovini, velmožni gospodin Vilim Plemeniti Sauerwald, okružni predstojnik, za podpredsjednika je izabran Mate Mikačić, za blagajnika Dimitrije Bilić, za sekretara Ante Baukovac, koji je bio i sekretar Okružne oblasti, za priglavnike su izabrani Folgar, potkonzul i okružni načelnik, blagorodni Ibrahim beg Kapetanović, te njegovi pomoćnici Risto Bilić trgovac, Ivan Ač (Acs) dimnjačar, Brandsteter, gostioničar, zatim Novak nadcestar i Dragutin Fogaršer advokat.

Na sjednici od 29. avgusta, kako je tada pisao „Novi hercegovački bosiljak“, jednoglasno je izabran Miloš Komadina, inžinjer, „zapovjedajućim pompierom“, Julije Stagner podzapovjedajućim pompierom i Markulin priglednikom strojeva.

U Službovniku Dobrovoljne vatrogasne čete u Mostaru, koji je štampan u štampariji Vladimira M. Radovića 1896. Godine. na 24. strani tog Službovnika upisano je na njemačkom jeziku odobrenje za njegovu upotrebu, koje je izdato 25. decembra 1895. godine, i tako DVD dobija svoj statut.

U listu „Glas Hercegovca“, od 28. avgusta 1896. Godine, navode se imena članova utemeljivača DVD, koji su darovali veću količinu novca (forinti). Među njima su bile visoke ličnosti grada Mostara, trgovci, zanatlije i ostali, kao što su: Mujaga Komadina, Stojan Kablar, Miho Dugonja, Mate Mikačić, Muhamed beg Alajbegović i drugi.

Koliko se zna, prve prostorije u kojima je društvo smješteno nalazile su se u velikoj zgradi u Bišćevića sokaku, gdje je bio izrađen i drveni toranj za vježbe. DVD je osim gašenja požara (poznati požari, kako je pisalo u „Glasu Hercegovca“ su bili u Brankovcu – Kruljeva kuća, na željezničkom vozu Metković – Sarajevo, u magazi Izaka Hajona i dr.). Jednu od poznatih vježbi vatrogasci su izveli 20. aprila 1890. godine na Rudolfovom trgu, (sada Trg 1. maja). Zahvaljujući podvizima vatrogasaca, posebno u gašenju požara u mahali Luka i spašavanju objekata i ljudi, izražena je velika zahvalnost vatrogascima, a posebno zapovjedniku Milošu Komadini. Tadašnji gradonačelnik Mostara Ibrahim beg Kapetanović insistirao je da se Milošu Komadini dodijeli „Usrdba zahvalnost za njegovo požrtvovanje u korist grada“.

Gradsko vijeće veoma je cijenilo aktivnosti Miloša Komadine pa ga je proglasilo počasnim građaninom Mostara.

Povodom godišnjice DVD Mostar, najiskrenije čestitke.

Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

Komentariši