O knjizi Enesa Vukotića „Velež u Prvoj saveznoj ligi“

Enes Vukotić je jedan mali dio svoje bogate sportske arhive konačno dobio u obliku jedne knjige. Posebno nam je zadovoljstvo da je ova naša ekipa (Čampara/Vrančić/Špago) pomogla da sve to bude složeno i ukoročino u jedan, pregledan materijal. Posebno bi nas obradovalo kad bi se našao neki izdavač, koji bi ovaj materijal štampao, jer bi na taj način dugogodišnji, ali nesvakidašnji rad, trud i hobi, kao i ljubav prema voljenom klubu, došao većem broju ljudi u ruke, a nadamo se da bi jednu takvu knjigu poželio imati svaki navijač Veleža. Ovaj materijal to zavrijeđuje.
Nas trojica, kao saradnici na projektu, napisali smo uvodno slovo i prigodnu kratku istoriju Veleža, zatim postavili tabelarni i igrački prikaz za svaku sezonu, kao i fotografiju ekipe Veleža, posebno za svaku od ovih godina. U uvodu smo napisali slijedeće:
Od sezone 1955/56 FK Velež je postao standardni prvoligaš u tadašnjoj Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije. Imao je svoje uspone i padove, ali nikada nije napuštao Prvu ligu. U tome periodu tri puta je bio drugi na tablici. Ni jednom nije bio šampion, iako je tri puta imao ekipu koja je bila zrela za naslov. Najveći uspjeh FK Velež je postigao plasmanom u finale kupa Jugoslavije, četiri puta, a pobjednik kupa bio je dva puta.
Iz ovoga perioda, autor knjige Enes Vukotić sakupio je ogroman broj novinskih izvještaja sa utakmica Veleža. Isječci sa izvještajima iz novina predmet su predstavljanja u ovoj knjizi. Izvještaji su složeni po sezonama, po posebnim poglavljima, a na početku svakog poglavlja predstavljena je konačna tabela i prigodna fotografija ekipe, koja je igrala utakmice te sezone, uz statistički pregled igrača, koji su te sezone igrali u ekipi FK Velež. Enes nije pisac, ali je zato umjesto toga veoma uspješan sakupljač, te je tu manjkavost kompenzirao impozantnom zbirkom članaka iz novina – radom, kojim je od zaborava spasio bezbrojne događaje vezane uz ljubljeni klub. Pisanje on prepušta afirmiranim perima sportskog novinarstva iz proteklih razdoblja – prije svega Asimu Hadžajliću, Draganu Miladinoviću, Draganu Moldovanu, Ivanu Topiću, Slavoljubu Lukiću, Ljubi Tomiću, Ekremu Avdiću, Zlatku Juričku, Ivanu Ćubeli, Nenadu Žuji, Bajri Đapi, Zvonimiru Magdiću, Miroslavu Redeu i ostalim nespomenutim legendama sportskih izvjestitelja. Za ovakav vremeplov nije potreban nikakav suvišan dodatni tekst ili objašnjenje. Pomnim čitanjem svakog izvještaja stječe se autentičan doživljaj prisustvovanja na određenoj utakmici. Nadamo se da će ovakav način predstavljenja istorije FK Velež naići na interesovanje navijača, a ujedno že biti i svojevrsna priča o istoriji kluba i grada, u periodu između ratova, od 1945. do 1992. godine.
Saradnici na projektu:
Ismail Braco Čampara, Smail Špago, Tibor Vrančić

Komentariši