Košćela iz Fejićeve

Raju širom svijeta zatekla vijest da je košćela u Fejićevoj ulici teško oboljela. Vijest je bila šok, kao ono, kad čujete da je neko od najbližih obolio, pa mu se ne zna, šta će i koliko će još. Portal Nova Sloboda je jutros u 10:12 objavio vijest o košćeli, uz dramatične slike.

„Koščela kod česme u ulici Braće Fejića, uz Roznamedžiju džamiju, jedan je od zaštitnih simbola Mostara. „Vidimo se kod koščele“, „Čekam te kod koščele“ decenijama su izgovarali stanovnici Mostara.
Odolijevala je košćela zubu vremena, a sada je i nju, uz starost, snašla i bolest.
Mnogi Mostarci jutros su zastali, ugledavši kako se odvalio dobar dio donjeg dijela drveta.
Treba očekivati da će nadležni koji vode o tome računa, hitno reagovati i vidjeti da li ima spasa za simbol grada”.

Koliko je stara košćela niko ne zna, jer ko još broji godine košćelama, bilo gdje. Ali ova košćela, uz onu u Kujundžiluku, kao i Lipa na Glavnoj ulici su zaštitni simboli Mostara. Ukoliko se pretpostavi da je košćela zasađena, ili samonikla, što je vjerovatnije, onda kad je Roznamedžijina džamija sagrađena, trebalo bi joj biti najmanje 400 godina.

 

Podaci iz istorije:

1610 godine izgrađena Roznamedzijina džamija

1660 Roznamedžija dovodi vodu preko Starog mosta
1710 izgrađen šadrvan ispred Roznamedžijine džamije

1897 opravljena Roznamedžijina džamija

1940 srušen šadrvan ispred Roznamedžijine džamije

Uz priču o ovoj džamiji usko je povezana priča o dovođenju žive vode u grad. Jer Roznamedžija je bio mostarski dobrotvor i grad prije skoro 400 godina snabdio pitkom vodom iz vodovoda. O ovome svijedoči i tekst Ibrahima Kajana, Mostarske vedute, broj 2.

„A kad je Roznamedži Ibrahim efendija (što je služio kao dvorski blagajnik – roznamedžija u doba sultana Murata IV.), nešto prije 1620. godine sagradio džamiju u Mostaru i pred džamijom česmu (i šadrvan, u kasnijem datumu), doveo je vodu iz slatkog vrela Djevojačke vode dječacima i softama u prizidanoj medresi, za piće i abdeste Bogu predanima i svima koje put nanese pored džamije, da prežive vatrenu stihiju mostarskog ljeta te živi i zdravi stignu do svojih domova i domovina. (I večeras ćeš, ako se nađeš u Fejićevoj ulici, zateći Mostarce na njegovoj česmi,
veseli piju i hlade svoju vrelu krv
.)

Nadamo se da će stručnjaci za zelenilo naći odgovarajuće rješenje i produžiti joj život. U prilogu je nekoliko slika iz bliske i dalje prošlosti košćele iz Fejićeve.

Komentariši