Rondo – Mostar

Rondo – Mostar

 

(tekst je objavljen na bljesak.info 18.12.2012.)

 

fotosi: Tibor, Braco, arhiva, google, facebook

 

U naravi je starijih gradova da imaju lokalitete koji su u mentalitetu stanovnika zadobili kultni status. Obično su to neke stare četvrti, parkovi ili šetališta. U Mostaru je takav status zadobio jedan kružni tok – Rondo.

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/2rxb4mo.jpg[/IMG]

.

 

Ako ga gledamo samo kao dio prometne infrastrukture, Rondo čini srce grada. Spaja dvije centralne gradske prometnice Bulevar i Aveniju, a grana se i u nekoliko gradskih četvrti. Iako nije dimenzija poput pariških Place de la Concorde i Place de l'Étoile, njujorškog Columbus Circlea ili beogradske Slavije, Rondo veličinom proporcionalno odgovara Mostaru i njegovoj prometnim potrebama.

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/zupfn4.jpg[/IMG]

.

 

Rondo nije samo lokalno, već i regionalno prometno čvorište. U nedostatku južne gradske obilaznice, putnički i teretni promet iz Mostara i zapadne Hercegovine na putu prema dolini Neretve i Bosni uglavnom prolazi kroz centar Mostara.

.

[IMG]http://i39.tinypic.com/29nb1v9.jpg[/IMG]

.

Ali nije pošteno gledati Rondo samo kao prometno čvorište. Cijelo njegovo okruženje mu daje status koji nadilazi običnu prometnicu.

Izgrađen je 1897. na polovici Štefanijinog šetališta, a u svojim počecima je sadržavao samo kružni cvijetnjak La Rondelle. Tadašnji stanovnici Mostara su ovo mjesto još godinama kolokvijalno nazivali Gumnom što se održalo do ‘30-ih godina XX. stoljeća.

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/1sgigw.jpg[/IMG]

.

 

Cijelo šetalište, uključujući i Rondo, je bilo omeđeno posađenim platanima, a u neposrednoj blizini su građene vile nove mostarske buržoazije. Na samom Rondou su izgrađene kuće Eduarda Fesslera i trgovca Mihe Peške koje danas služe kao sjedište Rektorata Sveučilišta i poslovnica Hypo banke.

.

[IMG]http://i41.tinypic.com/15u32t.jpg[/IMG]

.

 

Ubrzo po svojoj izgradnji, na Rondo se priključuju i novoizgrađene ulice: Liska, te ulice u smjeru zapada, juga i sjevera, današnje Kralja Tvrtka, Kraljice Katarine i Petra Krešimira IV. (prije: Vladimira Nazora, Petra Drapšina i Blagoja Parovića).

Stambeni objekti su u početku građeni isključivo u blizini ceste, dok su unutrašnjost činile bašte koje čine temelj današnjih stambenih naselja u gradu.

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/2b2wkl.jpg[/IMG]

.

Status Rondoa kao centra grada je dala i izgradnja Doma omladine, današnjeg HD Herceg Stjepan Kosača, koji je završen 1960., te popularnog HETMOS-ovog buffeta Rondo koji se nalazio uz samu prometnicu.

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/30ts8c5.jpg[/IMG]

.

 

Od završetka rata 1995. okolina Rondoa se uveliko promijenila, pa je spomenuta gostionica srušena, a ispred HD Herceg Stjepan Kosača je izgrađen spomenik hrvatskim žrtvama iz rata.

Sa zapadne strane je izgrađen stambeno-poslovni centar Rondo, a dio ulice Petra Krešimira IV. do Starog Veležovog igrališta je dobio ugostiteljsko-trgovački karakter.
Karakteristika Mostara zadobivena u ratnim događanjima je i to da je Mostar dobio i još dvije lokacije koje se percipiraju kao centar grada: prostor Avenije i prostor Fejićeve ulice, ali geografski i funkcionalno prostor između Španjolskog trga i Rondoa označava stvarni centar grada.

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/10yp0sl.jpg[/IMG]

.

Rondo nekad

.

[IMG]http://i44.tinypic.com/2vi19h2.jpg[/IMG]

.

Rondo iz zraka, nakon rata

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/2jb9qvd.jpg[/IMG]

.

Rondo danas

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/2v8if5k.jpg[/IMG]

.

Rondo i novi stub

.

[IMG]http://i39.tinypic.com/2w6f2ox.jpg[/IMG]

.

Platani ka Rondou

.

priredio: Smail Špago

 

[IMG]http://i43.tinypic.com/ourrj5.jpg[/IMG]

 

 

 

Komentariši