Mostarska Gimnazija ove godine slavi 120 godina postojanja

Vrijeme je proslave okruglih godišnjica Mature. Generacije, negdje oko moje, prevalile su već četrdesetu godišnjicu, bliži nam se ona između, četrdeset peta, makar za prozivku. Gimnazija, Tehnika, Ekonomska, Medicinska, Učiteljska. Ove godine će posebno biti obilježena pedeseta godišnjica Mature u Gimnaziji, naravno i sve one ostale okrugle, ali posebno ova, pola vijeka. Zlatni jubilej. Uz jubilej maturantima, priključuje se još jedan okrugli jubilej: 120 godina postojanja mostarske Gimnazije.

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/2hfos2c.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/2mwv86f.jpg[/IMG]

.

 

Mostarska Gimnazija je osnovana 23. oktobra 1893.godine kao druga gimnazija u BiH, a počela sa radom na Luci u kući otkupljenoj od Husage Komadina. Preseljena je u današnju zgradu 1898.g. i to u dovršeno prvo krilo, uz Lenjinovo šetalište, a 1902.dograđeno i drugo krilo prema Bulevaru.Takav izgled Gimnazija ima i danas. Za prvog direktora konkursom raspisanim na njemačkom, mađarskom i srpskohrvatskom jeziku u Beču, Pešti, Zadru, Ljubljani i Sarajevu, bio je izabran Martin Bedjanič. Prvi nastavnik bio je Antun Pihler, a prvi učitelji su bili vjeroučitelji katoličke, pravoslavne i islamske vjere. 1893. godine Mostar je već imaoTrgovačku školu na Musali, Prvu osnovnu, Drugu osnovnu, Srpsku osnovnu u Brankovcu i Rimokatoličku školu u Podhumu, zatim četiri mekteba (iptidaije) i to kod Karadžozbegove džamije , na Velikoj tepi, u Donjoj mahali i Donjoj čaršiji. Pored ovih postojao je još i početni mekteb u Zahumu, deset ženskih mekteba po privatnim kućama, i privatna njemačka škola u Brankovcu i na kraju još i Frebrovo zabavište.

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/sx26v9.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i39.tinypic.com/2w5vvck.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/5khmvt.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i44.tinypic.com/2ujh5pg.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i41.tinypic.com/2iqjuiw.jpg[/IMG]

.

 

 

U razdoblju od 120 godina kroz školu je prošlo na hiljade i hiljade đaka, na stotine uglednih stručnjaka u svim životnim područjima. Svi sa ponosom i gordošću ističu da su bili učenici jedne generacije iz te gimnazije.

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/raav88.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i44.tinypic.com/2ilh95k.jpg[/IMG]

.

 

 

Nadamo se da će 120.godišnjica Gimnazije biti dostojno proslavljena.

 

(uz malu pomoć Jožice Scoria)

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/2mwif55.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/709w7n.jpg[/IMG]

.

.

 

Nisam bio gimnazijalac, ali sam 8 godina išao u ovu zgradu, dok je bila III osnovna.

(1957-65.)

 

priredio: Smail Špago

 

Komentariši