Korzo, onakvo kakvim ga pamtimo

Korzo, onakvo kakvim ga pamtimo do 1992.

 

Niz korzo pa uz korzo

 

Svaka generacija pamti Korzo iz svog perioda, ali gradsko korzo, ili promenada, ili šetalište, od mosta na Neretvi, do Rondoa, bilo je žila kucavica grada, najmanje 100 godina, od 1892, do 1992. Od tada, Korzo gubi svoj značaj i za grad i za ljude u njemu. Ostalo je samo u glavama onih koji su ga nekad redovno pohodili. Jedno sjećanje na godine uoči rata:

 

[IMG]http://i39.tinypic.com/n2zc7t.jpg[/IMG]

.

 

 

Idući odozgo lijevom stranom, na vrhu je bilo Jagnje, pa prolaz, pa Petica, pa zlatarna Celje, pa zdravljak, pa Astra cipele, pa Lovac, pa Benco sajdžija, pa drogerija, pa Foto Optik, pa Apoteka…

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/jb4px0.jpg[/IMG]

.

 

 

Ispod Šantićeve na istoj strani je bila čitavom dužinom bila Revija sa jednim ulazom iz Šantićeve i donjim izlazom odmah do prolaza, a ispod je bio hotel Bristol, sa terasom do mosta. Na mjestu Revije nekada je bila Omladinska knjižara, ispod kiosk i slastičarna, pa onda stari hotel Bristol.

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/dya7q.jpg[/IMG]

.

 

Od Titovog mosta, naviše bila je prvo slastičarna, pa prodavnica Jugoplastika, zatim fotografska radnja, pa knjizara Veselin Maslesa, pa sokak, prolaz prema Aleksi. Iznad sokaka bila je hemijska cistiona Stella, na mjestu gdje je prije bio Granap, a kasnije i Duty Free Shop, slijedila je trafika, pa prodavnica elektroopreme, advokat, pa prodavnica metraze i vunice, i na vrhu Zdravljak.

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/2w6rl0g.jpg[/IMG]

.

 

 

Od Cernice na više bio je objekat sa kupolom, u kojem je bila prodavnica obuće i kožne galanterije, u ovom prostoru je nekada bio zdravljak, dalje naviša bio je ulaz i ograda od

Lakišića džamije, aiznad je bio red kioska, Lutrija, dva kioska za novine, a u produžetku cvjećara. Ispod nzgrade naviše bile su prodavnice, počevđi od Borova, po lkome se i čitava zgrada ponekad naziva Borovo, dalje je bila prodavnica Jugoplatike i prodavnice odijela ALHOS, Alija Hodžić sarajevo i prodavnica tekstila pod imenom Krozo, do prolaza između ove zgrade i banke koja je bila na samoj čoši, na vrhu. Prije banke u prizemlju ovog objekta je dugo vremena bio prvi Ekspres restoran u Mostaru.

.

[IMG]http://i39.tinypic.com/2lsk4tt.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/33vhlb9.jpg[/IMG]

.

 

 

Sve ovo je baš "na granici sjecanja"…

 

priredio: Smail Špago

 

[IMG]http://i43.tinypic.com/ourrj5.jpg[/IMG]

 

 

Komentariši