Uz Ričinu i niz Ričinu na razmeđu stoljeća

Uz Ričinu i niz Ričinu na razmeđu stoljeća

 

(iz dosadašnjih tekstova Tibora Vrančića)

 

Mnogim starijim stanovnicima našega grada je u sjećanju, a kod nekih je još u uvjek upotrebi naziv Ričina, za današnju ulicu Mostarskog Bataljona, od hotel Bristola do Gimnazije, tačnije do nekadašnje rampe.

 

[IMG]http://i43.tinypic.com/vxm0jl.jpg[/IMG]

 

Ričina je bio naziv za potok i uski prolaz u Cernici kod zgrade današnjeg Elektro poduzeća, a inače se tim imenom nekad nazivao i cijeli potez od rampe kod Gimnazije do Lakišića džamije. Tako povijesni izvori navode „kanal ispod Ričine“, koji se i danas nalazi ispod površine asfalta, a prvobitno je imao za cilj odvoditi višak vode s polja oko Šetališta Stephanie Alee (kasnije Lenjinovo šetalište), pružajući se ispred Gimnazije pa sve do Neretve, kraj Titovog mosta. Riječ Ričina je vjerovatno nastala od rječina – ričina (ikavica).

 

[IMG]http://i39.tinypic.com/2r3wm5k.jpg[/IMG]

 

Odmah nakon izgradnje mosta na Musali 1882. godine, probijen je put sve do Balinovca. U početku je to bilo potrebno austro-ugarskim vojnim vlastima radi priprema za izgradnju Zapadnog logora (danas Sveučilište) i fortice na Bakamovića glavici, tj. izgradnje ceste prema Ljubuškom (1883.g.). Cesta do Žovnice probijena je 1887. godine, a narednih godina 1888. i 1889. izgrađen je produžetak ove ceste prema Širokom Brijegu i Imotskom.

 

[IMG]http://i42.tinypic.com/28mqmc.jpg[/IMG]

 

Toliko iz podataka napisanim u starim knjigama. Ono što je dugo vremena nosilo naziv Ričina, a kasnije u žargonu korzo, od Bristola do Gimnazije, nastalo je na razmeđu vijekova i zadržalo takav izgled ponegdje i do danas. Hotel Bristol je uz most na Musali sagrađen 1906. godine, a Gimnazija 1898. godine. Stare slike pokazuju vrijeme prije 1906. godine kad još nije bilo hotel Bristola, slikano sa gornjih spratova hotel Neretve, a također pokazuju i vrijeme, kad na Musali još nije bila izgrađena ni Banja. Banja je završena i predate narodu na korištenje 1914. godine.

 

[IMG]http://i41.tinypic.com/532pg8.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i39.tinypic.com/2wn8pac.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/nnql1e.jpg[/IMG]

.
[IMG]http://i43.tinypic.com/34hhxco.jpg[/IMG]
.

[IMG]http://i41.tinypic.com/91gojp.jpg[/IMG]
.

 

 

priredio: Tibor Vrančić

 

[IMG]http://i39.tinypic.com/2mxmmw0.jpg[/IMG]

 

 

Komentariši